Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Έργα - ανάσες από το ΕΣΠΑ

- Με προγράμματα για επιχειρήσεις και μεγάλους οδικούς άξονες

     "Η Ελλάδα μπορεί, η Ελλάδα και η Ευρώπη μαζί μπορούμε" ανέφερε στα ελληνικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό, μετά την τρίωρη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.
     Ο κ. Μπαρόζο απέρριψε δε την πρόταση Γιούνκερ για έναν Επίτροπο επιφορτισμένο με το έργο της ελληνικής ανασυγκρότησης, υποστηρίζοντας ότι ήδη υπάρχουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι που...
...ασχολούνται με τα της Ελλάδας.
     Συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί το πρόγραμμα για μεγάλους οδικούς άξονες και ακόμη ένα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους ενός δισ. ευρώ. Τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, από το οποίο η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει 20 δισ. ευρώ.
     Από την πλευρά του ο κ. Παπαδήμος είπε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει επηρεάσει με αρνητικό τρόπο την οικονομική δραστηριότητα και υποσκάπτει την ίδια την επιτυχία του.
     Τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για χειροπιαστά μέτρα "μέσα στις επόμενες εβδομάδες" και για άλλες ενέργειες που θα έχουν ένα άμεσο θετικό αποτέλεσμα στην οικονομική δραστηριότητα και θα μετριάσει τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
     Μάλιστα ο κ. Παπαδήμος άφησε αιχμές για τις υπηρεσίες της Κομισιόν, όσον αφορά την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι "χρειάζεται καλύτερος συντονισμός" και ότι "οι κοινοτικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρες".
     Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, Παπαδήμος και Μπαρόζο είχαν νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία για την εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου προγράμματος, την ταχεία απορρόφηση των πόρων της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και το έργο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.