Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Σε διαδικασία αξιολόγησης οι ένστολοι και εκπαιδευτικοί

- Αμετακίνητη η τρόϊκα στον στόχο της για απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015
- Ποιοι φορείς μπαίνουν στο στόχαστρο
- «Μαχαίρι» και στους μισθούς

     Στη διαδικασία της αξιολόγησης θα περιληφθούν ένστολοι και εκπαιδευτικοί, προκειμένου ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του Δημοσίου να μειωθεί κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015, όπως απαιτεί η τρόικα.
     Αυτό επισήμανε κυβερνητικό στέλεχος, που μετείχε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα...
...με τους επικεφαλής της τρόικας.
     Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, οι δανειστές απαιτούν να αρχίσει άμεσα η διαδικασία για τη μείωση των δομών και του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την αξιολόγηση των οποίων ανέλαβε γαλλική εταιρία.
     Το ίδιο στέλεχος ανέφερε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα υπάρξουν και απολύσεις εν ενεργεία υπαλλήλων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με την αξιολόγηση θα δούμε ποιοι "κουμπώνουν" με τις απαιτήσεις μας και ποιοι όχι».
     Στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις, στις οποίες έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο) υπηρετούν αυτή την περίοδο περίπου 750.000 άτομα, ενώ ειδικά στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, κ.λπ.) περίπου 350.000 άτομα.
     Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι το γεγονός αυτό διευρύνει αναγκαστικά την αξιολόγηση και στους ένστολους και τους εκπαιδευτικούς. Όσον αφορά την αξίωση για μία μόνον πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις, σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος, η TaskForce θεωρεί ότι εάν αυτό εφαρμοσθεί θα διαλυθούν οι δομές του Δημοσίου. Όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν στις ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «αυτά συζητούνται σε άλλο επίπεδο».
     Στη συνάντηση προσήλθε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, καθώς και ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας. Η συζήτηση για τη διάρθρωση του δημοσίου τομέα διήρκησε από τις 16:00 έως τις 18:30. Αμέσως μετά αποχώρησε ο κ. Ρέππας.

«Αγκάθι» τα εργασιακά
Το κυριότερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει το θέμα των εργασιακών, με την τρόικα να επιμένει ότι υπάρχει ανάγκη περικοπών, στον κατώτερο καθώς και στον 13ο-14ο μισθό. Εκτιμάται ότι αν εφαρμοσθεί στο σύνολό του το πακέτο μέτρων που ζητεί η τρόικα, η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων θα σκαρφαλώσει στο 25%. Ήδη, οι εργαζόμενοι μετρούν απώλειες της τάξεως του 15% τουλάχιστον.
     Έτερο θέμα που απασχολεί τη συνάντηση είναι τα πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του κενού που αναμένεται να δημιουργήσει η υψηλότερη από την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
     Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις κάνουν τώρα λόγο για ύφεση που θα ξεπεράσει το 3,5%. Σχετικά με το έλλειμμα του 2011, εκτιμάται ότι έκλεισε στην περιοχή του 9,1% του ΑΕΠ, καθώς οι εισπράξεις από το τέλος ακινήτων ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ενώ αυξημένες ήταν τον Δεκέμβριο και οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων από την ΕΕ.
     Τα έσοδα από το «χαράτσι» στα ακίνητα έχουν διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, περιορίζεται και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη των αποκλίσεων στον περυσινό προϋπολογισμό.
     Πάντως, τα οριστικά στοιχεία για το έλλειμμα θα δημοσιοποιηθούν τον Μάρτιο σε συμφωνία με την Eurostat, αφού τότε θα είναι πλήρη τα στοιχεία, εκτός από τα φορολογικά και μη φορολογικά έσοδα, και για την ανάγκη χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Από που θα κοπούν
     Η τρόικα, πάντως, ζητεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για φέτος, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, καθώς εκτιμάται ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 3,5%. Το «ψαλίδι» θα επικεντρωθεί στη φαρμακευτική δαπάνη και την άμυνα, ενώ ασκούνται πιέσεις για «λουκέτα» δημόσιων φορέων και οργανισμών.
     Βάσει του προϋπολογισμού του 2012, ο τελευταίος, αναθεωρημένος, στόχος για το έλλειμμα του 2011 ήταν 9%, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για έλλειμμα πάνω από 9,5%.
     Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real την Παρασκευή, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, είπε ότι «το PSI στα βασικά του στοιχεία είναι έτοιμο», αλλά, όπως πρόσθεσε, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για το οικονομικό πρόγραμμα.
     Η διαπραγμάτευση που γίνεται επ' αυτού με την τρόικα είναι «στο τελικό στάδιο» και μέσα στην ημέρα «θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν υπόψη των πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις», σημείωσε.
     Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι παραμένει ανοιχτό «όλο το πακέτο της ανταγωνιστικότητας» που «περιλαμβάνει το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος στην αγορά εργασίας».

Υπογράφτηκε ΚΥΑ για την αξιολόγηση
     Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία προσδιορίζονται οι φορείς του Δημοσίου, των οποίων οι οργανικές μονάδες και το προσωπικό θα μπουν σε διαδικασία αξιολόγησης υπέγραψαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας και Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
     Έτσι από 1η Ιανουαρίου 2012 τίθενται σε διαδικασία αξιολόγησης οι παρακάτω φορείς:
     - Υπουργεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εποπτείας τους
     - Η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
     - Αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίεςΑποκεντρωμένες Διοικήσεις
     - Οι ΔΕΚΟ και τα Ν.Π.Ι.Δ. του κεφαλαίου Α΄ του Ν.3429/2005 εφόσον απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζομένους.
     Σημειώνεται ότι ο παραπάνω κατάλογος φορέων μπορεί να συμπληρωθεί με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.