Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Υπογράφηκε η Συνθήκη για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης

- Θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιούλιο

     Στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο 700 δισ. ευρώ, δάνεια στήριξης σε χώρες της Ευρωζώνης αλλά και άνοιγμα «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» και παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων προβλέπει το «οπλοστάσιο» του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, βάσει της συνθήκης που διέπει τη λειτουργία και την οποία υπέγραψαν τα μέλη της νομισματικής ένωσης την Πέμπτη. Ο μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ...
...τον Ιούλιο, ένα χρόνο νωρίτερα από αυτό που προβλεπόταν αρχικά. Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο του Μηχανισμού ανέρχεται σε 700 δισ. ευρώ, ενώ θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια με δανεισμό από τις αγορές.
     Μέχρι την κατάργηση του προσωρινού EFSF, η ενοποιημένη δανειοδότηση των δύο οργανισμών βρίσκεται στα 500 δισ. ευρώ. Το αρχικό μερίδιο κάθε μέλους του μηχανισμού θα καταβληθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες προβλέπεται δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή του μηχανισμού.
     Η Συνθήκη προβλέπει ρητά πως ο Μηχανισμός θα συνεργάζεται στενά με το ΔΝΤ. Στο υπόβαθρο της συνθήκης σημειώνεται πως τα δάνεια του ESM θα έχουν καθεστώς προτιμησιακού πιστωτή όπως και αυτά του ΔΝΤ -αλλά, μεταξύ των δύο, υπερισχύει το ΔΝΤ.
     Εξαίρεση, οι απαιτήσεις που θα «κληρονομήσει» ο ESM από τρέχοντα προγράμματα στήριξης, για τις οποίες ο Μηχανισμός θα βρίσκεται στην ίδια προτεραιότητα με τους υπόλοιπους πιστωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.