Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ζητούν να γίνει σεβαστή η συμφωνία

- Στον πρωθυπουργό η επιστολή των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς

     Επιστολή στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου και στους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ απέστειλαν οι κοινωνικοί φορείς την Παρασκευή.
     Πρόκειται για κοινή επιστολή που συνυπογράφεται από ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και στην οποία αποτυπώνονται τα αποτελέσματα του διαλόγου μετά και τη συνάντηση της Πέμπτης.
     Στη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων...
...με τη ΓΣΕΕ, διαπιστώθηκε συμφωνία για την ανάγκη προστασίας των κατώτερων αμοιβών και του 13ου και 14ου μισθού, της μείωσης του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και της διατήρησης του νομικού πλαισίου για την επέκταση της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για έξι μήνες μετά τη λήξη τους (μετενέργεια).
     Η ΓΣΕΕ διαφώνησε με την πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων για διετές ή τριετές πάγωμα των αυξήσεων, ενώ δεν ετέθη στη συνάντηση το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.
     Η διαφωνία της ΓΣΕΕ για το πάγωμα των αυξήσεων εκτιμάται από ορισμένους ότι ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση, πιθανότητα την οποία απεύχονται τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι.
     Στην επιστολή, οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν ακόμα να ξεκινήσει τώρα ο διάλογος με την κυβέρνηση για τα ζητήματα του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) και της διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, και το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου να νομοθετηθεί.
     Ο διάλογος αυτός, επισημαίνουν, πως πρέπει να περιλαμβάνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών με αναζήτηση ισοδυνάμων αποτελεσμάτων αποδεκτών από τους κοινωνικούς εταίρους και αναζήτηση λύσεων στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας, όπως απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, υγιείς κανόνες και συνθήκες ανταγωνισμού κ.ά.
     «Ουσιαστικό θέμα στο πεδίο της συλλογικής αυτονομίας και των διαπραγματεύσεων παραμένει η διατήρηση του πλαισίου μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων», τονίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.