Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αύξηση των ατομικών συμβάσεων

- Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί

     Κατακόρυφη αύξηση των ατομικών συμβάσεων και των ευέλικτων μορφών εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
     Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, μία κατάσταση που βιώνουν ασφαλώς και οι Αρτινοί εργαζόμενοι.
     Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, περίπου το 35% των εργαζομένων είδε πέρυσι τον μισθό του να μειώνεται είτε μέσω ατομικών ή...
...επιχειρησιακών συμβάσεων είτε μέσω της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (π.χ. εκ περιτροπής εργασία).
     Συγκεκριμένα το 26.8% των εργαζομένων, δηλαδή 712.700 άτομα, έχει υπογράψει πλέον ατομικές συμβάσεις εργασίας με χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
     Πάνω από 21.000 άτομα εργάζονται με επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας. Από αυτούς οι 17.531 καλύπτονται από τις «νέες» επιχειρησιακές συμβάσεις, που επιτρέπουν αμοιβές κάτω από την κλαδική σύμβαση. Συνολικά το τελευταίο δίμηνο έχουν υπογραφεί 52 ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με τις μειώσεις μισθών να φτάνουν έως και το 41%. Ακόμη τις 58.962 έφτασαν οι εργαζόμενοι, που αναγκάστηκαν πέρυσι να «απαρνηθούν» την πλήρη απασχόληση και να στραφούν στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας.
     Αυτό βέβαια συνεπάγεται μείωση των ωρών ή των ημερών εργασίας και κατ’ επέκταση μείωση του μισθού. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν πέρυσι σε μερικής απασχόλησης είναι αυξημένες κατά 73.25%.
     Την ίδια στιγμή οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασίας είναι αυξημένες κατά 193.06% στις περιπτώσεις που υπάρχει συμφωνία με τους εργαζόμενους και κατά 631.89% στις περιπτώσεις που αυτό γίνεται με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.