Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Το νέο μνημόνιο για τους μισθούς

- Η επιστολή της τρόϊκα προς την κυβέρνηση

     Τις ανατροπές στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ και τα σημεία της εργατικής νομοθεσίας που πρέπει να τροποποιηθούν περιλαμβάνει αναλυτικά το «κείμενο εργασίας» της τρόικας προς την κυβέρνηση.
     Η τρόικα, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για να μην καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός παρ΄ ότι μια τέτοια απόφαση...
...θα πλήξει βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση.
     Κι αυτό γιατί, όπως επισημάνθηκε, το μεγάλο πρόβλημα είναι στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες οι οποίες παρ΄ότι έχουν εκτεθεί στον ανταγωνισμό λειτουργούν με τις συμβάσεις και τους κανονισμούς εργασίας που ίσχυαν όταν ήταν κρατικές, αλλά και στις υπηρεσίες που επηρεάζουν όλη την οικονομία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες δικτύων).
     Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει να βρεθεί μια «χρυσή τομή» στις αλλαγές εργασιακών σχέσεων και στη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά η τρόικα επιμένει. Την Πέμπτη ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και μέχρι τότε πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για τα επόμενα μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.
     Παρά τις διαψεύσεις ορισμένων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο αναφέρονται σαφέστατα ο 13ος και 14ος μισθός, όπως και οι ωριμάνσεις των μισθών, οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και οι περιορισμοί στις απολύσεις και η «ανελαστικότητα» του χρόνου απασχόλησης.
     Στο κείμενο της τρόικα στο οποίο στηρίχθηκαν όλες οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ παρουσιάζονται στο εισαγωγικό μέρος «οι δυσκαμψίες στην ελληνική αγορά εργασίας» και γίνονται σαφείς συστάσεις προς την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.