Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

«Παγώνει» το χαράτσι της ΔΕΗ

- Δεν θα κοπεί το ρεύμα σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν
- Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

     «Παραβιάζουν ανοιχτές θύρες όσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μη τυχόν και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης. Καμία τέτοια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να γίνει. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Υπουργό των Οικονομικών στην διοίκηση...
...της ΔΕΗ είναι αυστηρές και σαφείς» αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών μετά την κριτική που υπήρξε για τις εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες καταναλωτές.
     Προηγήθηκε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη κοινωνική αναλγησία». «Την ώρα που -σε πολλές περιοχές της χώρας- επικρατεί πολικό ψύχος, οι συναρμόδιοι υπουργοί επιμένουν στην απόφασή τους να κόψουν το ρεύμα από χιλιάδες νοικοκυριά, που δεν μπορούν να πληρώσουν το τελευταίο χαράτσι στα ακίνητα» ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.
     «Αγνοούν ακόμη και την Ευρωπαϊκή Οδηγία που -όπως πρόσφατα επεσήμανε και ο αρμόδιος Επίτροπος- υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να μην εξαρτούν το δικαίωμα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τις φορολογικές υποχρεώσεις και τους επιβάλλει να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές. Αγνοούν, προπάντων, τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά και, αντί να αναλάβουν πρωτοβουλίες διόρθωσης των αποφάσεών τους, αποδεικνύουν πρωτόγνωρη κοινωνική αναλγησία» κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
     Το υπουργείο, σημείωσε με νόημα ότι όλα τα σχετικά θέματα, που είχαν περιληφθεί αρχικά σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, έχουν περιληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο και φέρει τις υπογραφές όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ».

Ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών
     Στη νέα ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι «κανένα νοικοκυριό δεν πρέπει να θεωρήσει ότι διατρέχει κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επειδή δεν κατεβλήθη το ειδικό τέλος, εφόσον έχει ζητήσει να υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και εφόσον συντρέχει πραγματική και αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής».
     Εντούτοις, γύρω από το θέμα υπήρξε σύγχυση, καθώς η ΔΕΗ δηλώνει ότι δεν είναι εφορία και ότι δεν είναι θέμα της να εξετάσει ποιος είναι φτωχός και ποιος όχι. «Δεν έχουμε φορολογικές ενημερώσεις για τον κάθε Έλληνα, δεν είμαστε εφορία. Πριν από όλα, είναι με βάση τα τετραγωνικά. Δεύτερο στοιχείο είναι οι τιμές ζώνης, εάν είναι πάνω από 2.500, επομένως έχουμε την επιφάνεια και έχουμε και το ύψος του χρέους», είπε στο Mega ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμων Στεργιώτης.
     Το ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «oι καταστάσεις όλων όσων έχουν ζητήσει είτε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικά, είτε από τις ΔΟΥ, εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση σε σχέση με το ειδικό τέλος, έχουν διαβιβαστεί στη ΔΕΗ και σε κανέναν που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου αποφανθούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια όργανα».
     «Επί δεκαετίες τώρα, η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες της που δεν εξοφλούν τα τιμολόγιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ζητούν διακανονισμό και δοσοποίηση. Αυτό είναι κάτι τελείως άσχετο με το ειδικό τέλος επί των ακινήτων» προσθέτει το υπουργείο Οικονομικών και συμπληρώνει: «Είναι, επίσης, ανακριβές ότι λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή σχετικών αιτήσεων. Τέτοια προθεσμία δεν έχει τεθεί».
     Πάντως, όπως διαβεβαίωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, «δεν θα κοπεί το ρεύμα σε νοικοκυριά που αντικειμενικά δεν έχουν να πληρώσουν το φόρο μέσω της ΔΕΗ». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν θα επιτρέψουμε να κρυφτούν μεγαλο-οφειλέτες πίσω από τη δυστυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.