Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Πρώτο ραντεβού για το θέμα των μισθών

- Αρχίζει αύριο ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων για τη μείωση του κόστους εργασίας

     Πρεμιέρα στον κοινωνικό διάλογο αυτή την εβδομάδα, με την πρώτη απευθείας συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, για τη μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
     Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, θα γίνει αύριο στις 11.30 το πρωί...
...στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.
     Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ δεν θα δεχθεί διαπραγμάτευση για θέματα που οδηγούν σε αλλαγή όρων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, στους οποίους περιλαμβάνονται τα δώρα, οι αυξήσεις και οι ωριμάσεις.
     Μαζί με το ασφαλιστικό, όμως, θα τεθούν εκ των πραγμάτων στο τραπέζι του διαλόγου, το ύψος των μισθών και τα επιδόματα, αφού η επανεξέτασή τους αποτελεί απαίτηση των δανειστών.
      «Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι είναι κρίσιμο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα, να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος με στόχο την αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την προστασία των θέσεων εργασίας», αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στις αρχές Ιανουαρίου προς τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
      Η άποψη της «τρόικας», είναι ότι τα επιδόματα και οι αυτόματες ωριμάνσεις, συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας, που οδηγούν σε σωρευτική μείωση της ανταγωνιστικότητας. Συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο στη χώρα μας ξεπερνά το 45% του μισθού.
      Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, έχει προτείνει στους κοινωνικούς εταίρους τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% για τους εργοδότες που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και θα είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης δεν έχει αποκλείσει περαιτέρω μείωση των εισφορών το καλοκαίρι.
      Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την ετήσια εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Εκείνο που δεν έχει διασφαλιστεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων.
     Οι συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους ότι οι απώλειες των Ταμείων μέσα στο 2011, εξαιτίας της ύφεσης και της ανεργίας, θα ξεπεράσουν τα 6 δις ευρώ. Έχει υπολογισθεί ότι η αύξηση της ύφεσης κατά μία μονάδα επιφέρει απώλειες 350 εκατ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα και η ύφεση από το 2009, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, έχει ξεπεράσει αθροιστικά το 12%.
      Η ύφεση κατά το 2011 κινήθηκε στο 5,5% ενώ η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2012 είναι ότι θα κυμανθεί στο 2,8%. Οι απώλειες των Ταμείων από τη μείωση των αξιών του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν έχουν ανέλθει, στα 3,5 δις ευρώ κατά το 2011, χωρίς να έχουν υπολογιστεί ενδεχόμενες απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων.
     Για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες από τη μείωση των εισφορών, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται τη θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες της επιχείρησης.
     Αν ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αποδειχθεί ατελέσφορος, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την τριετή αναστολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των μισθολογικών αυξήσεων (πλην της συμφωνημένης αύξησης στα κατώτατα όρια, ώστε να αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές), των ωριμάσεων, αλλά και της καταβολής του 13ου ή του 14ου μισθού.
     Για το θέμα του δώρου, εξετάζεται η τριετής αναστολή της χορήγησής του, η χορήγηση δώρου αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών, ή η καθιέρωση πλαφόν αντίστοιχου με αυτό που ισχύει ήδη για το δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.