Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Τίτλοι τέλους στη δημόσια υγεία

- Αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων
- Καταρρέει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

     Πρώτη μέρα για την πλήρη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ήταν η χθεσινή μετά και την αναστολή των κινητοποιήσεων των ιατρών του ΙΚΑ, με τα πρώτα δείγματα να είναι εντελώς απογοητευτικά για το μέλλον της δημόσιας υγείας.
     Η εικόνα από τις πρώτες επισκέψεις στους συμβεβλημένους γιατρούς αλλά και στους πρώην οικογενειακούς του ΙΚΑ, οι οποίοι...
...δεχόταν το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων καθημερινά, ήταν απελπιστική.
     Δεκάδες πολίτες σε κάθε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρείο προσπαθούσαν είτε να εξετασθούν είτε να συνταγογραφήσουν φάρμακα…ματαίως πολλές φορές. Αυτό γιατί οι περισσότεροι γιατροί από την πρώτη κιόλας ημέρα της εβδομάδας είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν και να εξετάσουν επιπλέον πολίτες.
     Από την άλλη, η πολυδιαφημιζόμενη ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το σύστημα της οποίας πληρώσαμε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ανά μισή ώρα παύει να λειτουργεί. Αυτόματα συνταγογραφήσεις μένουν πίσω με τους ασφαλισμένους και τους γιατρούς αν χρειάζονται μία ολόκληρη μέρα να γράψουν το σύνολο των συνταγών τους, κάτι που παρά την αναμονή είναι τελικά αβέβαιο αν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εγκαίρως!
     Όλα αυτά βέβαια είναι προβλεπόμενα προβλήματα. Μιλάμε για τα ταμεία ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, και ΟΓΑ τα οποία ενσωματώθηκαν σε ένα φορέα (ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει πια 9,5 εκ. ασφαλισμένους!
     Ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων, πανελλαδικά είναι μόνο 4.953 περίπου μέχρι στιγμής, δηλαδή 1 ανά 2.000 ασφαλισμένους!
     Οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ μπορούν να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους γιατρούς, αλλά και τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας τις πρωινές ώρες, μετά από ραντεβού, είτε για εξέταση είτε για συνταγογράφηση.
     Επίσκεψη σε μη συμβεβλημένο γιατρό, δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός έχει μέγιστο αριθμό επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, μέχρι 200 το μήνα και 50 την εβδομάδα. Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, δεν του επιτρέπεται να «μπει» στο σύστημα! Η αποζημίωση του κάθε γιατρού θα είναι 6,5 ευρώ καθαρά ανά επίσκεψη! Ποσό που απαξιώνει τον ίδιο ως επιστήμονα και καθιστά για εμάς επικίνδυνη την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
     «Θα φτάσουμε να παίρνουμε άδεια τα πρωινά για να πληρώνουμε 5 ευρώ και να στριμωχνόμαστε σε ΙΚΑ, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας -που ήδη υπολειτουργούν από τις περικοπές και τις ελλείψεις- ή θα πληρώνουμε επίσκεψη σε μη συμβεβλημένους γιατρούς το απόγευμα ή θα αποφεύγουμε ιατρικές εξετάσεις, όπως ήδη κάνουμε δυστυχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ασφαλισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.