Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Ξεκινάει ο διάλογος για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα

- Φορολογία ακινήτων, μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ, ηλεκτρονικό πόθεν έσχες στο τραπέζι

     Εντός της εβδομάδος αποστέλλει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τις επιστολές στα κόμματα προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
     Την ίδια στιγμή η τρόικα αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα της αδυναμίας συλλογής των φόρων και την ανάγκη αναδιοργάνωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Για όλα τα ανωτέρω θέματα το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις τοποθετήσεις των κομμάτων...
...επιδιώκοντας την πολιτική συναίνεση.
     Σε διαφορετική περίπτωση κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να κατατεθεί από αυτή την κυβέρνηση ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα αντέξει και θα δημιουργήσει τις βάσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στην προσέλκυση επενδυτών αίροντας ταυτόχρονα τη γραφειοκρατία και τη δυνατότητα συνδιαλλαγής φορολογικών αρχών και επιχειρήσεων.
     Το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κρίσιμα φορολογικά ζητήματα, όπως η φορολογία των ακινήτων και των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ζητεί μέτρα ισόποσου αποτελέσματος. Δηλαδή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% και θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) σε όλες τις επιχειρήσεις μπορεί να συζητηθεί εφόσον προσμετρηθούν οι απώλειες (ή τα οφέλη) και βρεθούν άλλα μέτρα που θα συμβάλουν στη δημοσιονομική προσαρμογή.
     Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέλει μέτρα που μπορεί να εκτιμηθεί η απόδοσή τους. Δηλαδή δεν μπορεί να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ένα σχέδιο στην τρόικα που να προβλέπει τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ευελπιστώντας σε θεωρητική βάση ότι θα αυξηθεί η κατανάλωση και κατά συνέπεια τα κρατικά έσοδα.
     Πάντως, υπάρχουν και αλλαγές για τις οποίες φαίνεται τα δύο κόμματα εξουσίας να συμφωνούν (σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τις προτάσεις για τη φορολογία) και δεν αποκλείεται αυτές να αποτελέσουν το βασικό μέρος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
     Πρόκειται για ανώδυνα φορολογικά μέτρα αλλά ιδιαίτερα σημαντικά για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) και την καλύτερη και ευκολότερη λειτουργία των επιχειρήσεων: 1. Δημιουργία του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες.
     Πλέον το εισόδημα δεν θα προσδιορίζεται με βάση τα όσα δηλώνουμε κάθε χρόνο στο έντυπο Ε1, αλλά καθολικά στο σύνολο της περιουσίας των φορολογουμένων, καθώς και με βάση διάφορα κριτήρια, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση, τα ακίνητα, οι μετοχές και οι καταθέσεις. Οι φορολογούμενοι θα καταγράφουν αναλυτικά όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούν, ακόμα και των ΔΕΚΟ, του ενοικίου, της αγοράς αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.
     Ταυτόχρονα, θα αναφέρουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν εντός και εκτός Ελλάδας. Εκτός από τις καταθέσεις τους θα πρέπει να αναφέρουν εάν έχουν ακίνητα στο εξωτερικό ή μετοχές ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Θα αναφέρουν εάν φορολογήθηκαν γι' αυτά στο εξωτερικό και θα πρέπει να προσκομίζουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.
     Ολες αυτές οι δαπάνες, καθώς και το σύνολο των αποταμιεύσεων, οι μετοχές και γενικότερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία, θα δηλωθούν σε ένα νέο έντυπο που θα αποτελέσει ουσιαστικά το νέο ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες».
     Με αυτόν τον τρόπο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα δημιουργήσουν:
     1. Mία βάση δεδομένων για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογουμένου και με τα στοιχεία αυτά θα ελέγχονται τα φυσικά πρόσωπα.
     2. Απόδοση των έμμεσων φόρων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση αντί του τριμήνου που ισχύει σήμερα για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Επίσης, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η απόδοση του ΦΠΑ, στις περιπτώσεις έκδοσης τιμολογίου επί πιστώσει, να γίνεται άμεσα. Η ίδια πρακτική θα ισχύει και για το ελληνικό Δημόσιο στις συναλλαγές του με επιχειρήσεις - προμηθευτές.
     3. Νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές. Ανάλογα με το ύψος τους εισοδήματος θα διαμορφώνονται και οι εκπτώσεις φόρου για κάθε φορολογούμενο.
     4. Ενιαίος φόρος ακινήτων. Εξετάζεται η ενοποίηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του φόρου ακίνητης περιουσίας. Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. προτείνει πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη και διατήρηση της αναστολής του πόθεν έσχες -για οποιαδήποτε κατοικία- για 3 χρόνια.
     5. Ηλεκτρονική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. 6. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.