Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Τέλος ο επίτροπος για δαπάνες στους Δήμους

- Σύμφωνα με το Π.Δ. 136 του 2011 απαλλάσσονται του προληπτικού ελέγχου για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ

     Μια σημαντική απόφαση η οποία έρχεται να απαντήσει στα γραφειοκρατικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στη λειτουργία των Δήμων λόγω του «Καλλικράτη» ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012.
     Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 136 του 2011 που έχει ισχύ από την 1/1/2012 απαλλάσσονται του προληπτικού ελέγχου οι Δήμοι για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ και 15.000 ευρώ...
...όταν απαιτείται έγκριση της Περιφέρειας, για μια σειρά δαπάνες μεταξύ των άλλων και των δημοσιεύσεων.
     Ο υποχρεωτικός έλεγχος και η έγκριση αυτών των δαπανών από τον οικονομικό επίτροπο είχε δημιουργήσει μια σειρά δυσλειτουργίες στους Δήμους οι οποίοι δεν μπορούσαν να «περάσουν» δαπάνες στοιχειώδεις για τη λειτουργία τους.
     Και σε τοπικό επίπεδο, είτε οι ίδιοι οι Δήμαρχοι, είτε οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Οικονομικών είχαν αναφερθεί στη γραφειοκρατία των εγκρίσεων των δαπανών που θεσμοθέτησε ο «Καλλικράτης» η οποία δημιουργήθηκε στο όνομα της διαφάνειας.
     Έτσι τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας τους, οι νέοι Δήμοι, αντί να αντιμετωπίσουν υπαρκτά προβλήματα που είχαν να κάνουν με τη διοικητική και οικονομική συγκρότηση των νέων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιμετώπιζαν ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας ο οποίος εντοπίζονταν κυρίως, στις εγκρίσεις βασικών για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, δαπανών από τον οικονομικό επίτροπο.
     Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη μάχη αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας που ο «Καλλικράτης» δημιούργησε, οπότε διευκολύνει και τη λειτουργία των Δημοτικών Αρχών, όπως και τους συναλλασσόμενους με τους Δήμους οι οποίοι ασφυκτιούσαν οικονομικά λόγω της συγκεκριμένης γραφειοκρατικής πραγματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.