Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Κόβουν και το φαί

- Περικοπές και στα είδη διατροφής κάνουν οι πολίτες

     Όλο και πιο δυσοίωνα είναι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
     Η οικονομική κρίση ξεκίνησε με τους πολίτες να περιορίζουν τα έξοδα για ψυχαγωγία, συνέχισε στα έξοδα ένδυσης, έφτασε στις μειώσεις δαπανών ακόμη και για υγειονομικές υπηρεσίες και πλέον αγγίζει ακόμη και τα βασικά είδη διατροφής.
     Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία έρευνας που έγινε για...
....λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία και επισημαίνει ότι πλέον οι πολίτες δεν αντέχουν περαιτέρω αυξήσεις.
     Πιο συγκεκριμένα, εννέα στα δέκα νοικοκυριά αναμένουν περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός τους εντός του 2012, ενώ το 78% αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές δυσκολίες στη κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε δραστικές περικοπές στην κατανάλωση.
     Το κλίμα απαισιοδοξίας αποτυπώνεται για άλλη μια φορά και στην συγκεκριμένη έρευνα, όπου πάνω από το 91% των νοικοκυριών, αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός του εντός του 2012.
     Τα στοιχεία της έρευνας, δείχνουν επίσης οτι το 91,2% των νοικοκυριών, είχε σημαντική μείωση των εισοδημάτων το 2011.
     Ο μέσος όρος μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος σε σχέση με 12 μήνες πριν, καταγράφεται στο 30%, ενώ το 78% των νοικοκυριών, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές δυσκολίες στη κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε δραστικές περικοπές στη κατανάλωση.
     Η κατάσταση αυτή όπως είναι φυσικό οδηγεί σε ταυτόχρονη μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών, γεγεονός στο οποίο αποδίδεται, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ ο κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.
     Μάλιστα πάνω από το 13% των ερωτηθέντων, ανέφερε ότι το σημερινό εισόδημα δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκαίων, ενώ πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά χρειάζεται να κάνουν δραστικές περικοπές για να καλύψουν τα απολύτως απαραίτητα.
     Ενδεικτικό είναι ότι το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές μέχρι και στα είδη διατροφής.
     Σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ, χαρακτηριστικό της «αναποτελεσματικότητας της πολιτικής» που εφαρμόζεται, είναι ότι ενώ 4 στους 10 ερωτηθέντες, δήλωσαν τη σύνταξη ως βασική πηγή εισοδήματος τους, τα μέτρα έπληξαν οριζόντια αυτή ακριβώς τη κατηγορία, όπου κατά μέσο όρο οι απολαβές είναι μικρότερες των 900 ευρώ.
     Οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές στο σύνολο της οικονομίας (μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός), τόσο στη κατανάλωση, όσο και στη παραγωγή και την απασχόληση, ενώ η μείωση του αγοραστικού κοινού, «νεκρώνει» αναπόφευκτα τη μεταποίηση, αλλά έχει επιφέρει και κάμψη σχεδόν 30% και στην εγχώρια τουριστική κίνηση, όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.