Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Το εργόσημο μπαίνει στη ζωή των νοικοκυριών

Ποιές υπηρεσίες υπάγονται και από πότε ισχύει

Στο εξής η καθαρίστρια θα πληρώνεται με εργόσημο
     Ξεκίνησε προχθές η διάθεση του εργόσημου από όλο το δίκτυο των ΕΛΤΑ, ενώ από τις 20 Σεπτεμβρίου θα το διαθέτουν και οι τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank και EFG Eurobank.
     Στόχος του νέου μέτρου είναι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Με το εργόσημο θα ασφαλίζονται περίπου 300.000 άτομα που απασχολούνται σε οικιακές ή αγροτικές εργασίας, ενώ για τη διαδικασία έκδοσής του το ΙΚΑ εξέδωσε σχετική εγκύκλιο.


     Με το εργόσημο θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται το κατ’ οίκον απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
     Ειδικότερα, για την αμοιβή και την παρακράτηση εισφορών των ανωτέρω προσώπων τηρείται υποχρεωτικά η διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης ειδικής επιταγής, του εργόσημου. Υπόχρεος έκδοσης είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δέχεται ή χρησιμοποιεί τις εργασίες ή υπηρεσίες των εν λόγω προσώπων. Δικαίωμα εξαργύρωσης έχει αποκλειστικά ο αποδέκτης του εργόσημου, το πρόσωπο δηλαδή που παρείχε προς τον υπόχρεο έκδοσης την εργασία ή υπηρεσία.
     Το εργόσημο εκδίδεται υπό τύπο πολύπτυχης ή δίπτυχης επιταγής, αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη χρηματική αξία, στην οποία περιλαμβάνονται το ποσό της αμοιβής του εργαζόμενου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού φορέα, εν προκειμένω υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ποιοι πληρώνονται με εργόσημο

     Στη νέα διαδικασία αμοιβής και παρακράτησης εισφορών μέσω εργόσημου υπάγονται ενδεικτικά οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες:
     α) Οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (οικιακή καθαριότητα, γενικό νοικοκυριό).
     β) Οι κηπουρικές εργασίες.
     γ) Οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες, που δε συνιστούν οικοδομικές εργασίες.
     δ) Η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων.
     ε) Η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών.
     στ) Η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης για συμμετοχή σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
     ζ) Η συμμετοχή σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία που χαρακτηρίζονται από νοητική υστέρηση (ΣΥΔ).
     η) Οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος).
     θ) Η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων.
     ι) Η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας).

Από πότε ισχύει

     Ο νέος τρόπος καταβολής της αμοιβής και ασφάλισης των προσώπων που απασχολούνται ή θα απασχοληθούν στις προαναφερθείσες εργασίες - υπηρεσίες θα έχει έναρξη εφαρμογής ως ακολούθως:
     α) Για τους κατ' οίκον απασχολούμενους σε έναν εργοδότη που ήδη ασφαλίζονται από αυτόν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 2639/1998, η ασφάλισή τους θα συνεχιστεί με τις διατάξεις αυτές για χρονική περίοδο απασχόλησης μέχρι 31-12-2011. Η εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων για την κατηγορία αυτή θα αρχίσει από 1-1-2012.
     β) Για τους κατ' οίκον απασχολούμενους σε περισσότερους του ενός εργοδότες, οι οποίοι ασφαλίζονται με βάση το δελτίο παροχής υπηρεσιών, η ασφάλιση με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θα αρχίσει από 1-11-2011.
     γ) Για τα λοιπά υπαγόμενα πρόσωπα ο νέος τρόπος αμοιβής και παρακράτησης εισφορών εφαρμόζεται υποχρεωτικά από χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.