Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015


«Στον αέρα» έργα του ΕΣΠΑ και στην Άρτα
ΛΟΓΩ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

     «Στον αέρα» βρίσκονται εκατοντάδες έργα στην χώρα μας ειδικά στον τομέα των υποδομών περιβάλλοντος, με όλα τα ενδεχόμενα πλέον να είναι ανοιχτά. Η στάση πληρωμών από την πλευρά του δημοσίου έχει μπλοκάρει την ομαλή εκτέλεση των παρεμβάσεων που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ και πρέπει πάση θυσία να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
     Τα τελευταία επίσημα στοιχεία που παρέχει το Υπουργείο Οικονομίας για την πορεία των πληρωμών, είναι αρκετά για να καταδείξουν ότι όλα κρέμονται από μία κλωστή, ίσως μάλιστα για κάποια έργα να είναι ήδη αργά.
     Στον Νομό Άρτας: 
      Αποχέτευση οικισμών Κωστακιών και Κεραμάτων του Δήμου Αρταίων με ύψος σύμβασης 5 εκατ. ευρώ και πληρωμές που φτάνουν το 2,1 εκατ. ευρώ, ούτε δηλαδή στο ήμισυ.
     Βελτίωση ασφαλτόστρωση δρόμου Σκουληκαριάς Βελετζικού Άρτας, με ύψος σύμβασης 3 εκατ. ευρώ και πληρωμές μόλις 231.000 ευρώ.
     • Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Κομποτίου, Αγίου Νικολάου και Σελλάδων του Δήμου Νικολάου Σκουφά με ύψος σύμβασης 10,4 εκατ. ευρώ και πληρωμές 6,1 εκατ. ευρώ.
     Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην παρούσα φάση και σε μία περίοδο όπου όλα έπρεπε να δουλεύουν στο μέγιστο βαθμό, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο ελληνικό δημόσιο και όχι στους φορείς που εκτελούν τα έργα.
     Σημειώνεται ακόμη, ότι για τα περισσότερα έργα του τομέα του περιβάλλοντος (αποχέτευση, ύδρευση) είχαν προηγηθεί τεράστιες καθυστερήσεις με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΚΑ, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις όπου απαιτήθηκαν πολλοί μήνες μόνο και μόνο για μία έγκριση.
     Πέραν όλων αυτών, καθυστερεί πλέον τις πληρωμές και η Κοινότητα, η οποία πληρώνει απολογιστικά τα έργα, δηλαδή αφού πρώτα πληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατατεθούν στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα «τιμολόγια». Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το 2015 τα αιτήματα πληρωμών που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά περιορίζονται στα 120 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.