Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013


Κατασχέσεις με sms & e-mail
από το υπ. Οικονομικών για
τους οφειλέτες του Δημοσίου

     Το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία «επιστρατεύει» τώρα το υπουργείο Οικονομικών για την εξπρές κοινοποίηση κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων και καταθέσεων όσων χρωστούν στο δημόσιο.
     Με ένα απλό e-mail ή με ένα μήνυμα στο κινητό, το υπουργείο σχεδιάζει να αποστείλει χιλιάδες...


...τρομο-μηνύματα στα οποία θα κοινοποιεί στους οφειλέτες ότι αν εντός ολίγων ημερών δεν προχωρήσουν στην εξόφληση ή στην ρύθμιση των χρεών τους, τότε το λόγο θα έχουν οι ...κατασχέσεις!
     Μάλιστα είναι ανατριχιαστικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει πάση θυσία τα οφειλόμενα προς το Δημόσιο χρήματα, σκοπεύει να μπλοκάρει και κάθε πηγή εσόδων των οφειλετών από τρίτους με την αποστολή ανάλογων μηνυμάτων.
     Για παράδειγμα το email θα πηγαίνει:
     - στους εργοδότες των οφειλετών από τους οποίους περιμένουν να πάρουν το μισθό τους,
     - στα ασφαλιστικά ταμεία για να πάρει το δημόσιο τις συντάξεις τους οφειλέτη,
     - στους ενοικιαστές για να αποδώσουν στο δημόσιο τα ενοίκια αντί στον ιδιοκτήτη τους
     - στις τράπεζες αν οι οφειλέτες έχουν εκεί καταθέσεις.
     Αυτές οι διατάξεις-σοκ που αναμένεται να αλλάξουν δραματικά τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων περιλαμβάνονται, όπως αναφέρει τοnewsmoney.gr στο νομοσχέδιο για την Λογιστική Τυποποίηση και τον Έλεγχο που θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή.
     Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις πάντως ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

     Άρση απορρήτου σε 24 ώρες
     Με άλλη διάταξη, το ΣΔΟΕ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα «σπάνε» άμεσα το τραπεζικό απόρρητο κάθε ελεγχόμενου.
     Λογαριασμοί φορολογουμένων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», θα ανοίγουν με διαδικασίες-εξπρές.
     Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα διασυνδεθούν με τις τράπεζες και αυτές θα είναι υποχρεωμένες πλέον να απαντούν εντός 24 ωρών στα αιτήματα που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ελεγκτές για το άνοιγμα και έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογούμενων.
     Με τον τρόπο αυτό, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα πιάνει «στα πράσα» τους υπόπτους, πριν προλάβουν να βγάλουν λεφτά σε τρίτους ή στο εξωτερικό.
     Για να ικανοποιήσουν τέτοια αιτήματα, οι τράπεζες ως τώρα καθυστερούσαν τουλάχιστον μία εβδομάδα ή μέχρι και ένα χρόνο για να δώσουν στοιχεία.
     Έτσι οι ελεγχόμενοι, αν αντιλαμβάνονταν πως έχουν μπει στο στόχαστρο, είχαν το περιθώριο ακόμα και να σπεύσουν στην εφορία να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να δηλώσουν τα κεφάλαια που θα αποκάλυπτε ο έλεγχος και να αποφύγουν κατασχέσεις και διώξεις για ξέπλυμα αδήλωτου βρώμικου χρήματος.
     Το σχέδιο συνδυάζεται με την λειτουργία του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (Central Bank Registry) που θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, μέσω του οποίου θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.