Τρίτη 11 Ιουνίου 2013


«Ταφόπλακα»
στην κτηνοτροφία
η φορολόγηση
των αγροτεμαχίων
και των βοσκοτόπων

     «Ταφόπλακα» στην κτηνοτροφία θα αποτελέσει η υλοποίηση των σχεδίων για φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των βοσκοτόπων, ειδικά από...


...τη στιγμή που οι οικονομικές αντοχές των κτηνοτρόφων έχουν εξαντληθεί λόγω κυρίως της αύξησης των ζωοτροφών.
     Τα σενάρια που φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, είναι εφιαλτικά για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επισημαίνουν πως ο αφανισμός τους θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
     Προκειμένου να προλάβουν τη δημιουργία τετελεσμένων, τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας απευθύνθηκαν με επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζητώντας την παρέμβασή του προκειμένου να αποτραπεί η φορολόγηση αγροτεμαχίων και βοσκοτόπων.
     «Όπως ήδη γνωρίζετε η κτηνοτροφία παρήγαγε 1.700.000 τόνους γάλα, 500.000 τόνους κρέας 110.000 τόνους αυγά. Σήμερα ωστόσο η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε στους 1.500.000 τόνους και αντίστοιχες μειώσεις σημειώνονται και στα άλλα ζωικά προϊόντα. Από τη μείωση της παραγωγής μόνο του αιγοπρόβειου και του αγελαδινού γάλακτος χάθηκαν πάνω 100 εκ. € χωρίς να υπολογισθεί η αξία των μεταποιημένων προϊόντων. Η ζοφερή αυτή κατάσταση οφείλεται στον τριπλασιασμό του κόστους παραγωγής αφού το κόστος των ζωοτροφών και γενικότερα των εφοδίων έχει ανέβει κατακόρυφα, στην έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, στην αύξηση της φορολογίας, στην υπερχρέωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από οφειλές σε Τράπεζες κ.α. Ήδη κατέρρευσε το εισόδημά μας και πάνω από 15.000 συνάδελφοι εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους ενώ πολλοί είναι στα όρια της εγκατάλειψης», αναφέρει αρχικά η επιστολή και συνεχίζει:
     «Η φορολογία των αγροτεμαχίων και των βοσκοτόπων θα είναι το τελικό χτύπημα για την εξόντωση της κτηνοτροφίας και οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές όχι μόνο για εμάς τους κτηνοτρόφους αλλά για την ίδια τη χώρα αφού θα οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις των εισαγωγών οι οποίες επιβαρύνουν το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας μας. Ήδη οι εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πλησιάζουν αθροιστικά στο ύψος των 2 δις ευρώ περίπου, καλύπτοντας σταθερά το 30% των εισαγωγών του αγροτικού τομέα, αποτελώντας τη βασική αιτία δημιουργίας ελλείμματος στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο. Τα αγροτεμάχια και οι βοσκότοποι είναι το μοναδικό εργαλείο παραγωγής των αγροτών και των κτηνοτρόφων και όχι είδη πολυτελείας ή χώροι διασκέδασης.
     Κύριε Πρωθυπουργέ, Σε μια κρίσιμη περίοδο που οι κτηνοτροφικές και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ζητάμε την παρέμβασή σας για τη σωτηρία της κτηνοτροφίας της χώρας».
     Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου Μιχάλης Τζίμας, ο οποίος τόνισε πως αυτή τη στιγμή η αγροτιά και η κτηνοτροφία βρίσκονται υπό διωγμό, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως στήριξη από την πλευρά του κράτους.
     «Αν γίνουν πραγματικότητα τα σενάρια για φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των βοσκοτόπων, τότε η οικονομική μας θέση θα επιβαρυνθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Και ένα τέτοιο γεγονός θα οδηγήσει ακόμη γρηγορότερα τους αγρότες να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και τους κτηνοτρόφους τα κοπάδια τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.