Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013


Πετσόκοψαν τις συντάξεις
λόγω τεκμηρίων

     «Ψυχρολουσία» για πολλούς Αρτινούς συνταξιούχους. Μέχρι και 300 ευρώ κάτω είδαν να μειώνονται οι συντάξεις τους αρκετοί συνταξιούχοι του ΙΚΑ αλλά και του ΟΑΕΕ μέσα στον Ιούνιο, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή.
     Αρκετοί συμπολίτες μας έμειναν άναυδοι βλέποντας το ποσό που εισέπραξαν με τη σύνταξη του Ιουνίου, με αποτέλεσμα να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ χωρίς όμως να γίνουν και «σοφότεροι» αφού οι υπάλληλοι...


...τους παρέπεμπαν σε διάφορες διατάξεις που έχουν αλλάξει και που σύμφωνα με τις νέες εγκυκλίους αποτελούν «προπομπό» για τις νέες μειώσεις.
     Όπως μάλιστα ενημερώθηκαν τα συνδικαλιστικά όργανα των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, η διακοπή ή η μείωση του ΕΚΑΣ σε πολλούς συνταξιούχους, λόγω της εφαρμογής και κριτηρίων διαβίωσης εκτός των εισοδηματικών, ήταν μία από τις βασικές αιτίες των περικοπών.
     Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν συνταξιούχοι ειδικά από τον ΟΑΕΕ οι οποίοι είδαν την σύνταξή τους να μειώνεται κατά 350 ευρώ το μήνα(!), γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις καθώς η περικοπή έρχεται εξαιτίας του υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοχή ακινήτου π.χ.) και ενώ πρόκειται για συνταξιούχους που κατέβαλλαν εισφορές για 30 και 40 χρόνια πριν συνταξιοδοτηθούν.
      Άλλοι πάλι συνταξιούχοι δεν πληρώθηκαν καθόλου τη σύνταξη του Ιουνίου γιατί είχαν ελλείψεις στο ΑΦΜ ή στο ΑΜΚΑ, και που σύμφωνα με το ΙΚΑ θα «αποζημιωθούν» με την καταβολή της σύνταξης του επόμενου μήνα.
     Το πρόβλημα πλέον είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο  για την πλειοψηφία  των χαμηλοσυνταξιούχων, που αδυνατούν να καλύψουν πλέον  ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες, αλλά και για όσους μέχρι πρότινος, μετά από τριάντα και τριάντα πέντε χρόνια δουλειάς, είχαν καταφέρει να κατοχυρώσουν μία πιο αξιοπρεπή σύνταξη.
      «Δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Οι συνολικές μειώσεις από τη στιγμή που άρχισαν οι οριζόντιες περικοπές των συντάξεων έχουν φτάσει στα 700 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνεις εισφορές για να πάρεις σύνταξη 1.600 ευρώ και τώρα να μένεις αρχικά με 1.000 και τώρα 800 ευρώ, επειδή έχουμε ένα σπίτι στο όνομά μας, όταν οι υποχρεώσεις μας σε δάνεια, χαράτσια και ΔΕΚΟ είναι περισσότερα χρήματα», υπογράμμισε από την πλευρά του o Γ.Π. στον «Αρτινό Τύπο».
     Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα καθώς  με τα 500 ευρώ κατά μέσο όρο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον ούτε καν στις βασικές τους υποχρεώσεις και στην αποπληρωμή των ΔΕΚΟ.
     Το πλαίσιο των αιτημάτων  των συνταξιούχων περιλαμβάνει κατώτερη σύνταξη 1.120 €, επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και επιδόματος αδείας, πάταξη της ακρίβειας, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
     Επίσης ζητούν προστασία των αποθεματικών των ταμείων και επιστροφή όλων των χρημάτων που έχουν υπεξαιρεθεί από το 1950 μέχρι σήμερα, άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να καταργηθεί το χαράτσι των 5 € και η επί πληρωμή εξετάσεις στα νοσοκομεία κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.