Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013


Στο επίκεντρο η προστασία
της θαλάσσιας χελώνας
στον Αµβρακικό 

     Έντονη ανησυχία και προβληµατισµό έχει προκαλέσει σε επιστήµονες, φορείς αλλά και απλούς πολίτες ο ολοένα αυξανόµενος αριθµός θαλάσσιων χελωνών που βρίσκονται νεκρές στον Αµβρακικό Κόλπο αλλά και στις ακτές του Ιονίου.
   

     Έτσι ο Σύλλογος Αρχέλων κατά τη φετινή θερινή περίοδο ανέλαβε την πρωτοβουλία να πραγµατοποιήσει µια ευρεία µελέτη για τις θαλάσσιες χελώνες που διαβιούν στον Αµβρακικό Κόλπο αλλά και τη λιµνοθάλασσα του Μεσολογγίου.
     Η συγκεκριµένη εργασία αποτελεί µέρος ευρύτερου διακρατικού προγράµµατος στο οποίο συµµετέχουν οι φορείς διαχείρισης Υγροτόπων Αµβρακικού και Λιµνοθάλασσας Μεσολογγίου και περιλαµβάνει:
    1. Καταγραφή και έλεγχο των παραλιών που ενδέχεται να φιλοξενούν φωλιές θαλάσσιας χελώνας. Ειδικά στην περιοχή Μεσολογγίου η περιοχή του έξω Λούρου θα ελέγχεται συστηµατικά από ολιγοµελή οµάδα ερευνητών που θα κατασκηνώσει στην περιοχή κατά τον µήνα Ιούλιο.
     2. Σύλληψη χελωνών από µικρό σκάφος, µαρκάρισµα µε ειδικά σήµατα και τοποθέτηση ποµπών για παρακολούθηση των κινήσεών τους. Επίσης θα λαµβάνεται δείγµα ιστού για γενετική ανάλυση προκειµένου να διαπιστωθεί η προέλευση των χελωνών.
     3. Συλλογή σχετικών στοιχείων από αρµόδιες υπηρεσίες καθώς και από αλιείς, οστρακοκαλλιεργητές και ιχθυοκαλλιεργητές µε παράλληλη ενηµέρωσή τους.
     Μέσα από την προσπάθεια αυτή ο Σύλλογος ευελπιστεί να αποκοµίσει σηµαντικά στοιχεία τα οποία θα συµβάλλουν στην προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας µιας µορφής θαλάσσιας ζωής που τα τελευταία χρόνια απειλείται συστηµατικά αφού δεκάδες χελώνες εντοπίζονται νεκρές στην παράκτια ζώνη του Αµβρακικού και του Ιονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.