Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Το μαρτύριο της σταγόνας διαρκεί ακόμα!

- Νέα αναβολή της σύσκεψης των πολιτικών αργηγών για σήμερα

     Σήμερα Τετάρτη -εκτός νέου απροόπτου- θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση για την εξέταση και έγκριση του κειμένου του προμνημονίου, το οποίο οι εταίροι και το ΔΝΤ έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν απαραίτητο για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.
     Οι συνεχείς αναβολές της συνάντησης που αρχικά προγραμματιζόταν για το απόγευμα της Τρίτης αποτελεί άλλη μία ένδειξη της δυσκολίας των...
...διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που συνεχώς ανοίγει μέτωπα.
     Για του λόγου το αληθές, οι δανειστές από ό,τι φαίνεται θα «διανυκτερεύσουν» και απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, ο οποίος νωρίτερα συζητούσε για το PSI με τον επικεφαλής του IIF, Τσ. Νταλάρα.
     Σύμφωνα με τις πληροφορίες τη νέα σοβαρή εμπλοκή για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προκαλούν οι απαιτήσεις της τρόικας για σημαντική μείωση στις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, με δεδομένες τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στο θέμα, στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε και η ιδέα της μείωσης και των κύριων συντάξεων.
     Στον Καιάδα όμως η τρόικα επιθυμεί να ρίξει -σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες- και επιδόματα, όπως αυτό του γάμου, προκειμένου να εξασφαλίσει την κάλυψη της τρύπας εσόδων που προκαλούν τα μέτρα που αυτή επιβάλλει. Δεδομένων όλων των παραπάνω, το κείμενο του προμνημονίου με τους ασφυκτικούς -όπως όλα δείχνουν όρους- για τη νέα δανειακή σύμβαση δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν την Τετάρτη, οπότε και θα κατατεθεί στα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
     Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε σύσκεψη στη Βουλή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος Χρήστο Πρωτόπαπα, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη και τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη.
     Χθες το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος να προβεί στους περαιτέρω χειρισμούς, εν όψει των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα που θα αποφασιστούν.
     Ο κ. Καρατζαφέρης ενημέρωσε τους βουλευτές για τις τρέχουσες εξελίξεις και για την στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα έναντι του νέου οικονομικού προγράμματος.
      Συνεργάτες του κ. Καρατζαφέρη έλεγαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «τον πρόεδρο τον ενδιαφέρει πέρα από την ουσία των απαιτήσεων της τρόικας, και η νομιμότητα αυτών των απαιτήσεων».

Μπαρόζο: Ακριβή η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ
     Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας παράλληλα ότι «το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν υψηλότερο από το κόστος που θα είχε η συνέχιση της υποστήριξης της Ελλάδας».
     «Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δίπλα στον Γάλλο Ζακ Ντελόρ, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 1985 ως το 1994.
     Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για τις πιθανότητες να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει αφ' ενός να μειωθεί ένα μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν τράπεζες και επενδυτικά ταμεία και αφ' ετέρου να χορηγηθούν νέα δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Αθήνα για να αποφύγει η χώρα μια στάση πληρωμών.
     «Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια τελική συμφωνία στην Αθήνα. Κάνουμε τα πάντα για να φτάσουμε σε μια λύση», τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.