Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Τρέχει η «ΑΝΑΣΑ» του Αμβρακικού

- Εξασφαλίζονται 10 εκατ. ευρώ το χρόνο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα
- Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε στην Αμφιλοχία

     Η υλοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΑΝΑΣΑ για τον Αμβρακικό ξεκίνησε τη Δευτέρα με την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Αμφιλοχίας παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Θάνου Μωραΐτη.
     Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να τεθούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ένταξη των...
...έργων με στόχο σε λιγότερο από ένα μήνα να εγκριθούν από την Επιτροπή Συντονισμού και Εξειδίκευσης τα πρώτα ενδεικτικά έργα.
     Ο κ. Μωραΐτης, στην ομιλία του τόνισε πως αυτό που ζητούν οι πολίτες, «είναι να αφεθούν στην άκρη οι ανέξοδες εξαγγελίες και να υπάρξει αποτελεσματικότητα, φέρνοντας σαν παράδειγμα τις τολμηρές πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν από το Υπουργείο για το ΕΣΠΑ και που είχαν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της πορείας του προγράμματος».
     Κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να σταματήσουν να γίνονται ημιτελή έργα - φαντάσματα που στερούσαν πολύτιμους πόρους από άλλα, πραγματικά έργα πνοής.
     Για τον Αμβρακικό είπε ότι «ο στόχος είναι να διατεθούν πόροι που αφενός θα επιλύσουν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που χρονίζουν και υποθηκεύουν την αναπτυξιακή διαδικασία και αφετέρου θα δώσουν ώθηση σε παραγωγικές δραστηριότητες που είναι βιώσιμες και θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής».
      Τόνισε δε ότι απαιτείται ορθολογικός σχεδιασμός ώστε το ΑΝΑΣΑ να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλα έργα και δράσεις που υλοποιούνται στην περιοχή, είτε μέσα από το ΕΣΠΑ, το ΕΠΕΡΑΑ, το «Αλ. Μπαλτατζής» ή τα έργα του Θησέα.
     Παράλληλα ανέλαβε την δέσμευση «ώστε να διασφαλιστούν στον φετινό προϋπολογισμό οι αναγκαίες πιστώσεις για να ξεκινήσουν εκείνες οι ώριμες δράσεις ή όπου είναι απόλυτα αναγκαίο και οι τεχνικές μελέτες για ιδιαίτερα σημαντικά έργα για την περιοχή.», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε στην ιστοσελίδα του (http://moraitisthanos.com).
     Για τη χρηματοδότηση είπε πως με μια ετήσια συμβολή της τάξης των 10 εκατ. ευρώ και με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνονται μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μπορεί να ξεπεραστεί το ποσό 100 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν απέχει σημαντικά από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του προγράμματος.
     Τέλος, ο υφυπουργός κάλεσε δήμους και φορείς να καταθέσουν εντός δεκαημέρου τις αρχικές προτάσεις τους.
      «Καλούμαστε να υπερβούμε τα μικρά και δούμε τα μεγάλα. Ο Αμβρακικός να ενώσει δυο Περιφέρειες και έξι Καλλικρατικούς δήμους», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υφυπουργός.

Ο Αλ. Καχριμάνης
      Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υφυπουργού, αφού τόνισε την αναγκαιότητα σωστού σχεδιασμού για το ΑΝΑΣΑ, ευχαρίστησε τον υφυπουργό για την συμβολή του στο ΕΣΠΑ Ηπείρου αλλά και για την εκταμίευση 500 εκατ., ευρώ που δόθηκαν σε Περιφέρειες και δήμους και που όπως είπε, «έπεσαν στην πραγματική οικονομία και έσωσαν κόσμο».
     Στην συνεδρίαση συμμετείχαν οι Γενικοί/Ειδικοί Γραμματείς των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Ευ. Διβάρης, Α. Ανδρεαδάκης), οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου (Κατσιφάρας και Καχριμάνης) και αντιπεριφερειάρχες των αντίστοιχων περιφερειακών ενοτήτων (Αντωνόπουλος, Ψαθάς και Ιωάννου), οι Δήμαρχοι της περιοχής (Κοιμήσης, Σολδάτος, Παπαλέξης, Γιαννούλης, Μπαϊλης και Γιολδάσης), εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού καθώς και στελέχη του Υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.