Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Σκάλωσε το PSI για το επιτόκιο των νέων ομολόγων

- Καμία ανησυχία από πλευράς κυβέρνησης
- Το ΔΝΤ επιμένει για 4% και όχι παραπάνω

     Μετά την ανακοίνωση των επικεφαλής του IIF πως οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων «έχουν διακοπεί για προβληματισμό», κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως οι συζητήσεις θα επαναληφθούν «σε λίγες ημέρες, πιθανώς την Τετάρτη».
     Το μεσοδιάστημα, σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, θα χρησιμοποιηθεί για την «επανεξέταση...
...παραμέτρων της εξεταζόμενης συμφωνίας» από τις εμπλεκόμενες πλευρές.
     Οι κύκλοι του υπουργείου δήλωσαν μάλιστα κατηγορητικά πως οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Ινστιτούτο «διακρίνονται από εμπιστοσύνη και συναντίληψη».
     «Η χώρα μας ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς εταίρους της» κατέληξαν.
     Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις θεωρείται ενδεικτική της προσπάθειας της κάθε πλευράς να πιέσει για το υψηλότερο δυνατό όφελος: Για ορισμένους μάλιστα, το «παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης» ερμηνεύεται ως υπαινιγμός για την τρόικα και το ΔΝΤ, το οποίο - σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες πιέζει για επιτόκιο κοντά στο 4% για τα νέα ομόλογα, καθώς θεωρεί πως με μεγαλύτερο νούμερο δεν θα είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
     Σε βασικό παράγοντα στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων έχει εξελιχθεί το «χαρτί» της πιθανής ρήτρας συλλογικής δράσης: Η Αθήνα μπορεί να επιλέξει να τις εισάγει με αναδρομική ισχύ, αναγκάζοντας έτσι το σύνολο των πιστωτών να δεχθεί συμφωνία την οποία θα έχει εγκρίνει η πλειονότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.