Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

«Απαιτείται μεταρρυθμιστική έκρηξη»

- Αποκαλυπτικός ο Δημ. Ρέππας για την λειτουργία του κράτους

     Με τη διαπίστωση ότι «το ελληνικό κράτος απέχει πολύ από το να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς τον πολίτη και να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας άνοιξε την αυλαία των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά το 2008.
     «Απαιτείται μια μεταρρυθμιστική έκρηξη», τόνισε ο κ. Ρέππας απευθυνόμενος στα μέλη του συμβουλίου, με τη διαπίστωση ότι «το ελληνικό κράτος απέχει πολύ από το να ανταποκρίνεται στις...
...υποχρεώσεις του προς τον πολίτη και να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας».
     Λυδία λίθος στην πολιτική αυτή είναι η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, που θα ολοκληρωθεί το 2012 και θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνδεση μισθού και απόδοσης. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, δηλαδή για τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται και λειτουργούν, παρέχοντας υπηρεσίες στους πολίτες, τα υπουργεία.
     Στην κατεύθυνση αυτή συστήνεται Συντονιστικό Κέντρο Διακυβέρνησης (ΣΚΔ) για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου και της δημόσιας διοίκησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό επικουρούμενο από τον υπουργό Επικρατείας.
     Επίσης, συγκροτούνται διυπουργικά όργανα σε επίπεδο υπουργών, γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών. Αναφερόμενος στα οργανωτικά προβλήματα του κράτους και το μέγεθός του, ο υπουργός τόνισε ότι «τα υπουργεία πλήττονται από οργανωτική εξάπλωση. Κάθε ένα από αυτά διαθέτει κατά μέσο όρο 430 εσωτερικές δομές».
     Ο υφυπουργός Π. Τζωρτζάκης, κατά την παράδοση των ψηφιακών καρτών - υπογραφών, είπε στους παρευρισκομένους ότι έχουν δοθεί 500 ψηφιακές υπογραφές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ώστε 500 δικηγόροι να μπορούν να καταθέτουν τα δικόγραφά τους ηλεκτρονικά, και άλλες 500 σε μηχανικούς, για να καταθέτουν τις οικοδομικές άδειες.
     Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα θα μπορούσε να πει κάποιος, αλλά ακόμη και τώρα, έστω και αργά, οι μεταρρυθμίσεις επιβάλλεται να προχωρήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.