Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Αντιδράσεις για το φράγμα Αγ. Νικολάου

- Από φορείς, αυτοδιοίκηση και πολιτικούς της Ηπείρου
- Παρέμβαση στη Βουλή από τους Βαγ. Αργύρη, Δημ. Τσιρώνη και Στ. Καλογιάννη
- Επιστολή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας
     Αντιδράσεις από φορείς, αυτοδιοίκηση και πολιτικούς της Ηπείρου, προκαλεί η επαναφορά σε σχέδιο νόμου της κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος στη θέση Αγίου Νικολάου του ποταμού Αράχθου, του οποίου εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση θα αφανίσει το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, αλλά και όλη την κοιλάδα του ποταμού.
     
Μετά τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες την...
...Τετάρτη το ζήτημα αυτό έφτασε στη Βουλή μετά από παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων Βαγγέλη Αργύρη, του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας Δημήτρη Τσιρώνη, αλλά και του βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλογιάννη.


H παρέμβαση Αργύρη
     Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης προχώρησε σε παρέμβαση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέσα από το οποίο ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα το ζήτημα του υδροηλεκτρικού στον Άραχθο, μία παρέμβαση που έγινε παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη, αλλά και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

     Ο κ. Αργύρης μεταξύ άλλων χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ζήτησε την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

     Μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ιωαννίνων σημείωσε και τα εξής: «Ευχαριστώ το Υπουργείο για το ενδιαφέρον του να αναπτύξει την περιοχή, αλλά προτρέχει. Έχει μια προστρέχουσα φιλοδοξία να μας "αναπτύξει" γρηγορότερα, χωρίς να ρωτάει τις τοπικές κοινωνίες. Δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας σε όλη την Ήπειρο και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή, που να ασπάζεται την άποψή σας. Έχουμε μια προστατευόμενη περιοχή, στην οποία παραδόξως, ενώ είναι προστατευόμενη, αυτό το κομμάτι το αφήνει απέξω.
 Ένα τελευταίο σχετικά με το πώς νομοθετούμε. Γιατί αυτή η επιμονή του Υπουργείου, ενώ το 2010 έφερε παρόμοια διάταξη και την απέσυρε;
 Να θυμίσω παρόμοιες περιπτώσεις όπου αναγκαστήκαν συνάδελφοι να βγουν εκτός Κοινοβουλίου, κόμματα να αντιδράσουν και να διαγράψουν Βουλευτές, γιατί τόλμησαν να φέρουν τροπολογία, την οποία κάποτε είχαν αποσύρει;
 Τώρα, ξαφνικά, συζητάμε το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες στην Σαγιάδα και μια εβδομάδα πριν εφαρμοστεί, μας ξεφυτρώνουν πετρέλαια στη Σαγιάδα.
 Πριν, ακόμα, προχωρήσουμε διαδικασίες τοπικού προγραμματισμού και άποψης των νέων οργάνων της Περιφέρειας και των τοπικών φορέων, μας προκύπτει το ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ.
Λοιπόν, θεωρώ ότι είναι εξόχως απαράδεκτο, να προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία. Μεταφέρω την αγανάκτηση όλων των φορέων. Ξαφνικά η περιοχή είναι αναστατωμένη για ένα πράγμα που θεωρεί ότι είναι έξω από τα προβλεπόμενα. 
Έχουμε την Περιφέρεια που θα αποφασίσει για το τι ακριβώς συμβαίνει. Για το Υπουργείο το λέω, το δις εξ’ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Παρακαλώ πάρα πολύ να αποσυρθεί. Είναι απαράδεκτο».

Η ομιλία Τσιρώνη
    Για το υδροηλεκτρικό φράγμα του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο παρέμβαση στην Επιτροπή Εμπορίου έκανε και ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης.

     Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν και το 2010 για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σημειώνοντας πως και τότε είχε αποτραπεί μία τόσο αρνητική εξέλιξη που θα έκανε «ρεζίλι διεθνώς τη χώρα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

     Όμως, απαντώντας στον κ. Τσιρώνη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε αρχικά, πως η χώρα χρειάζεται υδροηλεκτρικά φάρμακα για την ισορροπία του ενεργειακού της σχεδιασμού και άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, ώστε να διορθωθεί η συγκεκριμένη διάταξη λέγοντας, πως το υπουργείο αφού ακούσει τους βουλευτές των περιοχών που αντιδρούν είναι έτοιμο να κάνει προσαρμογές, έτσι ώστε τέτοιου είδους παρεμβάσεις να προκύψουν μέσα από μία διαδικασία που θα εκφράζονται οι τοπικοί φορείς και θα είναι ξεκάθαρη η βούληση των τοπικών κοινωνιών.


Η παρέμβαση Καλογιάννη
     Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου παρέμβαση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας έκανε ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης.

     Ο κ. Καλογιάννης αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα έκανε λόγο για «αυθαίρετο ορισμό» σημειώνοντας πως επί Νέας Δημοκρατίας εκπονήθηκε ειδική περιβαλλοντική μελέτη και θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων που κάλυπτε όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή Natura, αλλά μία ευρύτερη περιοχή.

     Ο κ. Καλογιάννης συνδύασε τις αντιδράσεις για τα υδροηλεκτρικά και με το ζήτημα του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου ζητώντας τη χρηματοδότηση του Φορέα.


Επιστολή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας

     Τέλος, με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος γνωστοποιεί προς τον υπουργό την αγανάκτηση των Ηπειρωτών για το ενδεχόμενο κατασκευής φράγματος στον Άγιο Νικόλαο.
    Η επιστολή της Πανηπειρωτικής, που υπογράφουν ο Πρόεδρος Γεώργιος Οικονόμου και ο Γεν. Γραμματέας Ιπποκράτης Κατσένης, έχει ως εξής:
     «Με έκπληξη, οργή και αγανάκτηση, διαπιστώνουμε ότι, η κυβέρνηση με μεθοδεύσεις που προκαλούν το λαϊκό αίσθημα και όλη την Ηπειρωτική αποδημία, επαναφέρει κατά τρόπο πραξικοπηματικό, το θέμα κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος στη θέση Αγίου Νικολάου του ποταμού Αράχθου, του οποίου η ολοκλήρωση θα αφανίσει στην κυριολεξία το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, αλλά και όλη την κοιλάδα του ποταμού, παρακάμπτοντας έτσι και την υπ’ αριθ. 3858/2007 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά και τον από 2003 περιφερειακό σχεδιασμό της Ηπείρου και αγνοώντας την καθολική αντίδραση κατοίκων και φορέων της περιοχής.
     Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ως συνισταμένη 450 και πλέον πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων και 650.000 και πλέον μελών, διαμαρτύρεται εντονότατα και σας θέτει προ των ευθυνών σας.
     Η ενέργειά σας αυτή, έχει προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό, αναστάτωση και αναβρασμό όλης της Ηπειρωτικής αποδημίας.
     Σας δηλώνουμε πως με κανέναν τρόπο δεν θα αφήσουμε να υλοποιηθεί η διάταξη του άρθρου 56 του Νομοσχεδίου, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες μεγάλων συμφερόντων, αδιαφορώντας πλήρως για τις καταστροφικές συνέπειες του περιβάλλοντος της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
     Για να μη βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και για να αποκαταστήσετε το κλίμα ειρήνης παρακαλούμε να αποσύρετε την διάταξη του άρθρου 56».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.