Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αντιδρούν με την απελευθέρωση οι δικηγόροι της Περιφέρειας

- Μεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας

     Την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους εκφράζουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας 32 από τους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας (μεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας) διεκδικώντας την επαναφορά στο παλαιό νομοθετικό πλαίσιο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
     Οι εκπρόσωποι των 32 δικηγορικών συλλόγων διατυπώνουν...
...συνταγματικές ενστάσεις και ζητούν να ακυρωθεί η απόρριψη της αίτησής τους για την έκδοση προεδρικού διατάγματος από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, που θα επανέφερε σε ισχύ τους κανόνες άσκησης δικηγορίας πριν από την απελευθέρωση του επαγγέλματος, όπως διαμορφώθηκε με πρόσφατο νόμο (Ν. 3919/2011).
     Μήλον της Εριδος για τους προσφεύγοντες δικηγόρους είναι η άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματός τους θεωρώντας ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο πλήττονται κατ' εξοχήν οι δικηγόροι της περιφέρειας.
     Συγκεκριμένα τάσσονται υπέρ της επαναφοράς περιορισμών για:
     - τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις άσκησης δικηγορίας εκτός του συλλόγου όπου ανήκει ο καθένας,
     - την απαγόρευση δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών με πολλαπλές έδρες,
     - την απαγόρευση δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών στις οποίες δεν θα συμμετέχουν μόνο δικηγόροι,
     - την απαγόρευση σύστασης δικηγορικών εταιρειών υπό τη μορφή ΑΕ ή ΕΠΕ και, τέλος,
     - τον υποχρεωτικό καθορισμό για τις ελάχιστες αμοιβές.
     Μέσα σε 99 σελίδες αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο με την ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) καθώς και με τη νομολογία ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Νέες διατάξεις
     Πριν κριθεί όμως, η προσφυγή των δικηγορικών συλλόγων της περιφέρειας στο πολυνομοσχέδιο που συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνονται νέες διατάξεις για την περαιτέρω απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος.
     Το άρθρο 6 του πολυνομοσχεδίου επιγράφεται «Ρυθμίσεις επειγόντων θεμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Αυτές αφορούν τη διαφήμιση των δικηγόρων προβλέποντας ότι «επιτρέπεται η προβολή, δημοσιοποίηση και προώθηση των τομέων της επαγγελματικής δραστηριότητας δικηγόρου ή δικηγορικής εταιρείας τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό με τρόπο που να συνάδει με το κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος».
     Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία δικηγορικών εταιρειών χωρίς περιορισμούς. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο, «δύο ή περισσότεροι δικηγόροι μπορούν να συστήσουν αστική επαγγελματική δικηγορική εταιρεία».
     Η έδρα της ορίζεται με το καταστατικό της στην περιφέρεια του δικηγορικού συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος τουλάχιστον ένας από τους εταίρους».

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας
     Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, σε έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012 αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
     1. Καταδικάζει την εκ νέου προσπάθεια των αρμοδίων υπουργών να τροποποιήσουν, επτά (7) μήνες μετά την ψήφισή του το Ν. 3919/2011, υπαναχωρώντας διαρκώς και με διάφορες συνεχείς και κλιμακούμενες μεθοδεύσεις, ως δεν αρμόζει σε κράτος δικαίου, των νομοθετημένων περί της λειτουργίας των δικηγορικών εταιριών και των δικηγορικών συλλόγων. Οι σπασμωδικές κινήσεις των κυβερνώντων τη χώρα είτε αποτελούν απαιτήσεις της τρόϊκας είτε άλλων εξωθεσμικών παραγόντων, χωρίς να λαμβάνεται ουδόλως υπόψη η γνώμη των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος, έχουν ως άμεση στόχευση τις χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, τους οποίους θα οδηγήσουν στην πλήρη πλέον εξαθλίωση και στο κλείσιμο των γραφείων τους επ’ ονόματι μια ψευδεπίγραφης «απελευθέρωσης», η οποία ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει τη δημιουργία των επιθυμωμένων καρτέλ στο χώρο της δικαιοσύνης, με αναπόφευκτη συνέπεια το απαγορευτικό κόστος για τον πολίτη και την άνευ προηγουμένου δυσλειτουργία της. Η εισαγωγή και νέων διατάξεων, εσπευσμένα, κρυφίως και πέραν όσων το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε για υποτιθέμενο διάλογο, που αφορούν τις δικηγορικές εταιρίες, τη διαφήμιση των δικηγόρων και την ύπαρξη των Δικηγορικών Συλλόγων και μάλιστα αρχικά επιχειρούμενη να περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποδεικνύει άνευ άλλου ότι η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, που καταδίκασε τους πολίτες της χώρας στην ανέχεια, αδιαφορεί πλήρως και για τη δικαιοσύνη. Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι κάθε προσπάθεια αυτής της μορφής μας βρίσκει καθολικά και αγωνιστικά απέναντί τους.
     2. Κηρύσσει αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας την Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012.
Η αποχή αφορά τις παραστάσεις ενώπιον των Δικαστηρίων κάθε βαθμού ως και ενώπιον κάθε άλλης Διοικητικής Αρχής, που συνεδριάζει ως επιτροπή ή συμβούλιο.
     3. Άδεια παράστασης θα χορηγείται στις περιπτώσεις:
 α) Αυτοφώρων, 
β) Συμπλήρωσης ορίου προσωρινής κράτησης,
 γ) Παραγραφής,
 δ) Προθεσμίας και
 ε) Αναστολής πλειστηριασμού.

     4. Τις εργάσιμες ημέρες και από ώρα 09:00 έως 10:00 θα συνεδριάζει στα γραφεία του Συλλόγου τριμελής επιτροπή χορήγησης αδειών.
           Ο Πρόεδρος                        Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Β. Τσίρκας                  Θωμάς Θ. Πάλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.