Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Κρίσιμη μάχη 100 ημερών για την κυβέρνηση

- Στην πρώτη γραμμή βγαίνει ο Λ. Παπαδήμος

     Εν όψει της κρίσιμης για τη χώρα περιόδου των 100 ημερών, που ξεκίνησε την Πρωτοχρονιά και θα ολοκληρωθεί με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος «μπαίνει μπροστά» με μια σειρά κινήσεων, όπως είναι η κινητοποίηση της κυβέρνησης για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και η αύξηση των δημόσιων εμφανίσεών του.
     Στη δύσκολη αυτή προσπάθεια που ξεκινά, ο πρωθυπουργός...
...έλαβε μια δήλωση στήριξης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δημιούργησε αίσθηση, καθώς ο Κάρολος Παπούλιας άφησε αιχμές ότι «γίνεται πόλεμος» στον κ. Παπαδήμο.
     Όπως ανέφερε η εφημερίδα «Τα Νέα», o Λουκάς Παπαδήμος γνωρίζει ότι η κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση απαιτεί από τον ίδιο να ασκήσει πλήρως και σε όλα τα επίπεδα τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του.
     Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού, στο οποίο μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως ο κίνδυνος για τη χρεοκοπία παραμένει ισχυρός και το διακύβευμα είναι να μείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.

     Στο διάστημα των επόμενων 100 ημερών θα πρέπει:
  • Να έχει ολοκληρωθεί το PSI.
  • Να έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες οι δανειστές θεωρούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενη δόσης του δανείου (περίπου 90 δισ. ευρώ).
  • Να έχει καταρτισθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να έχουν συμφωνηθεί οι όροι του Μνημονίου που θα τη συνοδεύουν.
     Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαδήμος συγκαλεί την Πέμπτη νέο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν στον μέγιστο βαθμό την προώθηση των αλλαγών στα υπουργεία τους, ώστε κανένα υπουργείο να μην έχει εκκρεμότητες στις 15 Ιανουαρίου – όταν φθάνουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας.
     Εν τω μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα «Λεζ Εκό», τοποθετεί τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο μεταξύ των πέντε ηγετών που έχουν να αντιμετωπίσουν «σοβαρές προκλήσεις» μέσα στο 2012.
     Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ, ο Βλαντιμίρ Πουτίν στη Ρωσία, ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία, ο Ζι Ζινπίνγκ στην Κίνα και ο Λουκάς Παπαδήμος στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο, λόγω εκλογών ή αλλαγών στην ηγεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.