Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

«Φτωχότερος» ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου

- Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο
     Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2012 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το βράδυ της Τετάρτης από το Περιφερειακό Συμβούλιο, φτωχότερος από τον φετινό.
     Περίπου 104 εκατ. ευρώ (132 εκατ. ευρώ είχαν προϋπολογιστεί για φέτος) έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Ηπείρου, από τα οποία τα...
...38 εκατ. ευρώ αφορούν μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα. Μένουν δηλαδή 66 εκατ. ευρώ για έργα και επενδύσεις. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των Κοινών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ, η βασική χρηματοδοτική των Περιφερειών μέσω εθνικών πόρων), η οποία ακόμα δεν έχει επιμεριστεί.
     Όπως είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της παράταξης της πλειοψηφίας Νίκος Καττής: «Το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού που σήμερα ψηφίζουμε πριν ακόμη εκπνεύσει το 2011 με μείωση των ΚΑΠ».
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν τα νέα με διαφορετικό τρόπο. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» Βαγγέλης Αργύρης εκτίμησε ότι τα 66 εκατ. ευρώ, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν είναι λίγα, αρκεί να υπάρξει σοβαρός προγραμματισμός των έργων.
     «Σταματήστε τα πανηγύρια και τις δημόσιες σχέσεις. Σταματήστε τις λειτουργικές σπατάλες, όπως ενοίκια ιδιωτικών κτιρίων ενώ υπάρχουν δημόσια κτίρια που αραχνιάζουν, πρόσληψη δεκάδων ειδικών συνεργατών, ενώ υπάλληλοι της Περιφέρειας κάθονται χωρίς αντικείμενο επειδή δεν σας είναι αρεστοί, τεράστια ποσά για ταχυδρομικά τέλη κ.λπ. […]. Ελάτε μετά να συνεργαστούμε, να αξιοποιήσουμε ορθολογικά αυτά τα 50 ή 60 ή 70 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο κ. Αργύρης σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξής του. Επιπλέον, άσκησε έντονη κριτική στον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη για το πώς διαχειρίστηκε φέτος τα όποια χρήματα υπήρχαν στο ταμείο.
     Όπως ανέφερε, ο κ. Καχριμάνης έχει σταματήσει να «κάνει μικρο-εξυπηρετήσεις σε μικρές ομάδες πολιτών λόγω των χρεών των προηγούμενων ετών που τον έχουν πνίξει και που ο ίδιος δημιούργησε, και πλέον προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά χρηματοδοτώντας πανηγύρια και ημερίδες μόνο».
     Στην εισήγησή της για τον προϋπολογισμό, η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης του κ. Αργύρη, Αθηνά Ιωάννου, κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι έφερε έναν προϋπολογισμό χωρίς πρόγραμμα έργων, «ώστε να μην μπορεί να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για έναν προϋπολογισμό» όπως και ότι δεν έγινε διαβούλευση.
     Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου, αφού χαρακτήρισε την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση θύματα της πολιτικής των μνημονίων, κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι αποδέχεται μεταξύ των άλλων τη μείωση των ΚΑΠ χωρίς αντιστάσεις. Για τον προϋπολογισμό επιφύλαξε τον χαρακτηρισμό του «εικονικού» ιδίως «αν αντιπαραβληθεί με τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προηγούμενου προϋπολογισμού για το πρώτο 9μηνο, βάσει των οποίων με δυσκολία αναμένεται να εισπραχθεί το 50% των εσόδων ενώ και στις δαπάνες το άνοιγμα μεταξύ βεβαιωθέντων και τιμολογηθέντων εξόδων είναι τεράστιο. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού ενέχει πάντοτε ποσοστό αυθαιρεσίας αλλά στον απολογισμό έρχεται η ώρα της αλήθειας» τόνισε. Υπολόγισε δε ότι τα 104 εκατ. ευρώ σημαίνουν μια ετήσια δαπάνη 293 ευρώ για κάθε Ηπειρώτη «μια σημαντικά μικρότερη δαπάνη από άλλες Περιφέρειες της χώρας» και απαίτησε τη δυναμική διεκδίκηση πόρων από το κράτος.
     Από τη μεριά του, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης εξέφρασε την αγωνία του για τα όσα φέρνει η οικονομική κρίση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στο γεγονός της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.
     «Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος έχει ζητήσει η μισθοδοσία να συνεχίσει να γίνεται απευθείας από το κράτος, γιατί υπάρχει προβληματισμός εάν γίνει από τους ΚΑΠ να μην υπάρχουν χρήματα για τις άλλες υποχρεώσεις που δημιουργούνται από τη λειτουργία της Περιφέρειας Ηπείρου και της κάθε Περιφέρειας» τόνισε ο κ. Καχριμάνης. Επανέλαβε δε τα περί οφειλών του κράτους προς τις περιφέρειες για διάφορες δράσεις, αλλά και της πρώην κρατικής Περιφέρειας (οφειλές που μεταφέρθηκαν στις αιρετές περιφέρειες).
     «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα χρήματα που θα έχουμε, αλλά βλέποντας τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και την κρίση που υπάρχει, θα κάνουμε το καθήκον μας, φροντίζοντας και το τελευταίο ευρώ να πιάνει τόπο» κατέληξε.


ΠΗΓΗ: agon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.