Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η Ανάπτυξη της Υπαίθρου

Απόψεις του Ευάγγελου Παπαδημητρίου

Ευάγγελος Παπαδημητρίου
     Τις απόψεις του για την ανάπτυξη της υπαίθρου καταθέτει ο Ιατρός και πρώην Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Άρτας Ευάγγελος Παπαδημητρίου με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό διαμέρισμα Πηγές του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.
     Το κείμενο με τις απόψεις του κ. Παπαδημητρίου έχει ως εξής:
«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο δήμαρχο Δημήτριο Γαλλίκα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη για την ημερίδα με θέμα "Ανάπτυξη της Υπαίθρου" που πραγματοποιήθηκε στις Πηγές Άρτας.
     Αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι για την ανάπτυξη της υπαίθρου, δόθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες από τα ευρωπαϊκά ταμεία...


...τεράστια ποσά για να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να οικοδομηθούν οι αναγκαίες υποδομές που είχε ανάγκη η ελληνική περιφέρεια. Όμως οι πόροι δεν χρησιμοποιήθηκαν προς τη κατεύθυνση που προβλέπει η Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά κατασπαταλήθηκαν για την ικανοποίηση πελατειακών και κομματικών σκοπιμοτήτων και να πλουτίσουν αρκετοί αετονύχηδες.
     Έτσι στα χρόνια που πέρασαν σταδιακά εγκαταλείφθηκε και λησμονήθηκε η ύπαιθρος. Ο αγροτικός κόσμος απαξιώθηκε κοινωνικά και οικονομικά με αποτέλεσμα τη δραματική έξοδο των αγροτών από το επάγγελμά τους και την απροθυμία των νέων να ενταχθούν σ’ αυτό. Τα χωριά μας εγκαταλείφθηκαν, ερήμωσαν.
     Η Πολιτεία είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενισχύσει με κάθε τρόπο τον Πρωτογενή τομέα της Οικονομίας γιατί σε αυτή την περίοδο που διανύουμε η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία είναι τα πεδία από όπου θα ξεκινήσει η ανάταξη της οικονομίας και η αναγέννηση της υπαίθρου.
     Μόνο ανιστόρητοι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας. Στήριξη που υπαγορεύουν εθνικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι. Για να παραμείνουν οι παραγωγοί στη γη τους. Για να ζωντανέψει η Ελληνική ύπαιθρος. Για να υπάρξει μια δυναμική και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη στη χώρα μας.
     Όμως πριν γίνει αυτό, για να μην έχουμε πάλι μια από τα ίδια, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας μας πρέπει να βρουν ένα κοινό τόπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
     Κυρίως πρέπει να αλλάξει ριζικά το υπάρχον πολιτικό μοντέλο που μας έφερε σε αυτά τα αδιέξοδα. Να αλλάξουμε το πολιτικό μοντέλο που δημιούργησε ένα υπερτροφικό δημόσιο τομέα εν πολλοίς διεφθαρμένο και εχθρικό προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Μόνο έτσι θα υπάρξουν προοπτικές και βιώσιμη ανάπτυξη.
     Ποιός αλήθεια θα επενδύσει στη Περιφέρεια και συγκεκριμένα στην ορεινή Άρτα και τον κάμπο αφού ξέρει ότι στην χώρα μας έχει δαιμονοποιηθεί το κέρδος; Όταν γνωρίζει ότι θα κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και ότι θα λειτουργεί σε εχθρικό επενδυτικό περιβάλλον. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει όχι μόνο το κεφάλαιο που επένδυσε αλλά και την ψυχική του ισορροπία με τραγικές συνέπειες για τον ίδιο και την οικογένειά του.
     Υπάρχουν παραδείγματα συμπολιτών μας που επένδυσαν στην περιοχή μας με τουριστικά καταλύματα και την κτηνοτροφία και ήδη βρίσκονται στα όρια της καταστροφής.
     Επίσης χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές χτυπώντας στη ρίζα κατεστημένα συμφέροντα που λυμαίνονται την δημόσια περιουσία στο όνομα της λαϊκής κυριαρχίας και του δημοσίου συμφέροντος. Συμφέροντα που αποκτούν προνόμια εκβιάζοντας την κοινωνία αποσυντονίζοντας έτσι όχι μόνο την οικονομία αλλά και την ομαλή λειτουργία τη χώρας».
Παπαδημητρίου Ευάγγελος
Ιατρός - Ακτινολόγος
πρ. Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Άρτας

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος25/8/11, 1:26 μ.μ.

    Τελικά θα κατέβει υποψήφιος ο Βαγγέλης, ή μήπως ο Ντίνος (υίος αναλόγου "πολιτικού" αναστήματος), ο Γιώργος, ή μήπως ο Κωνσταντίνος (υιός του Λευτέρη) κανείς δεν ξέρει...Τελικά για την Άρτα ισχύει: όπου φτωχός κι η μοίρα του...Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.