Παρασκευή 22 Μαΐου 2015


Σε έξαρση η παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ


     Η παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό Κόλπο εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του κλάδου, με τους αλιείς να ζητούν επανειλημμένα στήριξη των αρμόδιων αρχών, χωρίς όμως ουσιαστική ανταπόκριση. Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν, έχουν «χορτάσει» μόνο από προφορικές δεσμεύσεις.   
     Όπως αναφέρει σχετικό υπόμνημα του Αλιευτικού Συλλόγου Βόνιτσας, το οποίο στήριξαν τόσο οι αλιείς της Πρέβεζας όσο και της Άρτας υπεγράφη από όλους τους φορείς της περιοχής και στάλθηκε προς τα αρμόδια υπουργεία, καθώς και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αλλά και την Πρόεδρο της Βουλής. 
     Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να αποφασιστούν αυξημένες περιπολίες, ωστόσο επί των θεσμικών ζητημάτων δεν υπήρξαν εξελίξεις με την παράνομη αλιεία να βρίσκεται σε έξαρση.

     Πιο αυστηρά μέτρα  
     Όπως τονίζουν οι αλιείς τα 1.500 ευρώ που είναι σήμερα το πρόστιμο αντιστοιχεί σε δύο μέρες μόλις εργασίας για τους παρανομούντες, ενώ οι ίδιοι ζητούν πρόβλεψη κυρώσεων κατάσχεσης του σκάφους και αφαίρεση της αλιευτικής άδειας σε περίπτωση παράβασης με το εργαλείο της μηχανότρατας. 
     Παράλληλα τονίζουν την ανάγκη θεσμοθέτησης ελαχίστου μεγέθους 10 εκατοστών για την εμπορευσιμότητα της γαρίδας Αμβρακικού, έτσι ώστε να εντοπιστεί η χρήση συρόμενων εργαλείων αφού τα δίχτυα που χρησιμοποιούν οι ψαράδες «πιάνουν» γαρίδα 12-20 εκατοστά. 
     Οι επαγγελματίες αλιείς υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο ενώ δίνουν περιθώριο μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού πριν ξεκινήσουν νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.