Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Παρουσιάστηκαν από τους υποψήφιους Στέφανο Παπακίτσο (γυναικολόγο),
Κώστα Σκορδή (καρδιολόγο) και Βένη Πολύζου (αναισθησιολόγο)
Οι θέσεις και δεσμεύσεις της «Ριζοσπαστικής
Δημοτικής Αλλαγής» για την υγεία

     Τις θέσεις της σχετικά με τα θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας παρουσίασε χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου κλιμάκιο της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής», που αποτελούνταν από την υποψήφια δήμαρχο Άρτας Λίτσα Κιτσαντά και τους υποψήφιους συμβούλους Στέφανο Παπακίτσο (γιατρό - γυναικολόγο), Κωσταντίνο Σκορδή (γιατρό - καρδιολόγο) και Βένη Πολύζου...
...(γιατρό - αναισθησιολόγο).
     Η τοποθέτηση της παράταξης έχει ως εξής:
     «Στο χώρο της υγείας έχουμε μια πρωτοφανή για Ευρωπαϊκά δεδομένα εξέλιξη: μια εκτεταμένη ζώνη «υγειονομικής» φτώχειας οφειλόμενη στην από-ασφάλιση τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού, αλλά και στην αδυναμία των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
     Οι χρονίως πάσχοντες που αποτελούν το 38% του γενικού πληθυσμού της χώρας, έχουν μειώσει κατά 30% τις επισκέψεις τους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το 60% αντιμετωπίζει περιορισμούς στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Αυτό τους οδηγεί σε απορρύθμιση λόγω υποθεραπείας.
     Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση, αρνούμενη να δεχθεί τις δραματικές επιπτώσεις της φτώχειας στην υγεία των πολιτών, προχωρά με πυξίδα:
     1. Τις μνημονιακές δεσμεύσεις για δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών για την υγεία, τις δομές του ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που αντιμετωπίζονται σαν δημοσιονομικό «βαρίδι», αλλά και
     2. Τις ακραίες νεοφιλελεύθερες εμμονές κυβερνητικών στελεχών όπως του κου Άδωνη Γεωργιάδη που ανερυθρίαστα δηλώνει ότι εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα.
     Συγχωνεύει νοσοκομεία, καταργεί κλίνες... με πρόσχημα τον εξορθολογισμό των δαπανών, μειώνει κατά πολύ τους προϋπολογισμούς των εναπομεινάντων νοσο- κομείων...
     Οι περικοπές στη χρηματοδότηση αγγίζουν το 50% με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η προμήθεια σε φάρμακα και λοιπά υλικά, αλλά και η πληρωμή υπερωριών (εφημερίες ιατρικού προσωπικού, νυχτερινά - αργίες του λοιπού προσωπικού).
     Η πρόσβαση των χρηστών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται δύσκολη μετά την καθιέρωση των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και των 25 ευρώ για εισαγωγή - ακόμα και για μιας μέρας νοσηλεία. Για να νοσηλευτεί στο δημόσιο νοσοκομείο κάποιος ανασφάλιστος θα πρέπει να πληρώσει το σύνολο του κόστους νοσηλείας, ειδάλλως αποστέλλονται εμβάσματα στην εφορία, που δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση σε ήδη υπερχρεωμένες οικογένειες που κινδυνεύουν από κατασχέσεις ή και φυλάκιση.
     Όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καταργεί οριστικά τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ο νέος ενιαίος ασφαλιστικός οργανισμός που δημιουργείται (Π.Ε.Δ.Υ.) θα αποτελεί αποκλειστικά και μόνο αγοραστή υπηρεσιών υγείας, είτε από το δημόσιο σύστημα υγείας, είτε από τον ιδιωτικό τομέα υγείας και θα παρέχει μόνο βασικές υπηρεσίες υγείας που πιθανότατα να μην καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις υγειονομικές ανάγκες... Το υπόλοιπο κομμάτι της περίθαλψης θα συμπληρώνεται είτε από τη τσέπη των πολιτών, είτε από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που «καραδοκούν» να καλύψουν το κενό. Για τους μετανάστες, φτωχούς και τους ανασφάλιστους, ούτε λόγος.
     Εμείς, σαν ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, είμαστε στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Για μας η επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική συνοχή και την υγειονομική θωράκιση του τόπου μας.
     • Άμεση προτεραιότητα για μας είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης (κοινωνικό ιατρείο - φαρμακείο) για την ανακούφιση και υγειονομική φροντίδα σε ανασφάλιστους και αποκλεισμένους. 
     • Παλεύουμε για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η υγειονομική φτώχεια, για να υπάρξει πλήρης (ιατρική, εργαστηριακή, φαρμακευτική, νοσηλευτική) και δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων.
     • Είναι απαραίτητο επιτέλους να δημιουργηθεί ένα δημόσιο σύστημα υγείας με ελεύθερη πρόσβαση, δωρεάν που να λειτουργεί με συλλογικότητα και ισοτιμία απέναντι στους πολίτες.
     • Είμαστε μια δύναμη που βάζει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και όχι τα συντεχνιακά συμφέροντα.
     • Θέλουμε να προβάλουμε σε όλο τον Αρτινό κόσμο τις δεσμεύσεις μας για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
     • Θέλουμε να παρουσιάσουμε το όραμα για ένα νέο νοσοκομείο, μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης (κέντρα υγεία, αγροτικά ιατρεία) που θα υπηρετούν πραγματικά την κοινωνία του Δήμου Αρταίων και θα είναι απαλλαγμένα από συντεχνιακές λογικές και κάθε λογής «αρπαχτικά» που «ρουφάνε» 10ετίες τώρα το δημόσιο χρήμα.
     • Στρατηγικός μας στόχος είναι η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου καθολικού, σύγχρονου και αναβαθμισμένου νοσοκομείου που θα εξασφαλίζει ΧΩΡΙΣ εξαιρέσεις, την ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων του Ν. Άρτας σε σύγχρονες, ποιοτικά αναβαθμισμένες και ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες υγείας.
     Στη βάση αυτή απαιτούμε:
     1. Άμεσα αύξηση των δαπανών για την υγεία.
     2. Προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Κατοχύρωση και διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.
     Είναι αναγκαίο για το Δήμο μας να υλοποιηθούν και δεσμευόμαστε γι’ αυτό:
     1. Προγράμματα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα σχολεία του Δήμου.
     2. Οργάνωση από το Δήμο ομιλιών στα σχολεία για θέματα υγείας (πρώτες βοήθειες, αντισύλληψη, διατροφή, δυσμενείς επιπτώσεις από κάπνισμα, αλκοόλ και χρήση ουσιών).
     3. Σύσταση μόνιμης θέσης ιατρού (γενικής ιατρικής ή παθολόγου) στα ΚΑΠΗ και στο Γηροκομείο με αξιοπρεπή αμοιβή. Λειτουργία ΚΑΠΗ και σε άλλα διαμερίσματα του Δήμου, όπως ΑΝΕΖΑ, ΦΙΛΟΘΕΗ, ΡΟΔΑΥΓΗ, καθώς και δεύτερο ΚΑΠΗ στην άνω πόλη.
     4. Αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
     5. Επιπλέον χρηματοδότηση και στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ.
     6. Μέριμνα από το Δήμο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ψυχιατρικές παθήσεις, χρόνια νοσήματα.
     7. Προώθηση (μέσω εκδηλώσεων) του εθελοντισμού για αιμοδοσία, δωρεά οργάνων, δότες μυελού των οστών.
     8. Ειδική φροντίδα για μονογονεΐκές οικογένειες (όπως μέριμνα για εργασία στις μητέρες, προτεραιότητα των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς).
     9. Ετήσιος προληπτικός έλεγχος όλων των υπαλλήλων του Δήμου και σύσταση θέσης ιατρού εργασίας του Δήμου.
     10. Ανάδειξη του διατροφικού προβλήματος που έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται και θα επεκταθεί λόγω της συνεχούς αυξανόμενης φτώχειας.
     11. Συνέχιση και αναβάθμιση του ΟΚΑΝΑ. Δημιουργία θεραπευτικής κοινότητας εξαρτημένων ατόμων.
     Τέλος και το σημαντικότερο αλλά και πρωταρχικό βήμα για μας είναι η ίδρυση κοινωνικού ιατρείου - φαρμακείου, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους επιστη- μονικούς φορείς για την υγειονομική κάλυψη απόρων και ανασφάλιστων δημοτών (Ελλήνων και με- ταναστών).
     Πριν κλείσουμε δηλώνουμε ως ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ την αμέριστη συμπαράστασή μας στην επίσχεση εργασίας που ξεκινάνε από σήμερα 12 Μαΐου οι συνάδερφοί μας των εργαστηριακών ειδικοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.