Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Προσοχή με τα φάρμακα
το καλοκαίρι:
Κίνδυνος-θάνατος

Το καλοκαίρι είναι η χειρότερη εποχή των φαρμάκων, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την θεραπευτική τους δράση και μετατρέπονται σε επικίνδυνα ή ακόμα δυνητικά θανατηφόρα! Οι επιστήμονες λένε πως τα φάρμακα «αρρωσταίνουν» από τις ξαφνικές αλλαγές...


...της θερμοκρασίας, με τη ζέστη να κρατά τα πρωτεία.

Τι μας συμβουλεύουν
Τα φάρμακα λένε θα πρέπει να αποθηκεύονται σε κανονική θερμοκρασία δωματίου, 22-25 βαθμούς Κελσίου. Προσοχή: Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, που είναι η ανώτερη επιτρεπτή θερμοκρασία.

Amber Alert για καρδιοπαθείς και διαβητικούς
Ιδιαίτερα επικίνδυνα στη ζέστη είναι τα φάρμακα των καρδιακών διαταραχών που περιέχουν νιτρογλυκερίνη και η ινσουλίνη για τον διαβήτη.
«Τόσο η νιτρογλυκερίνη όσο και η ινσουλίνη λαμβάνονται από τους ίδιους τους ασθενείς. Τις χρειάζονται όταν έχουν κρίση στηθάγχης ή υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, αν το φάρμακο δράσει λόγω αλλοίωσης από την θερμότητα είναι απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς. Επίσης, αλλοίωση των αντιβιοτικών λόγω θερμότητας μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε στομάχι ή νεφρούς» τονίζει η δρ Κ Κόχλι.
Ακόμα και τα πιο συνηθισμένα φάρμακα όπως είναι η ασπιρίνη, όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από έναν απλό πόνο που μπορεί να έχετε στο στομάχι.
Λιγότερα επικίνδυνες αλλά ανούσιες για χρήση μετά την έκθεσή τους στον ήλιο ή σε μεγάλη θερμοκρασία είναι αλοιφές με υδροκορτιζόνη που δεν θα έχουν καμία αποτελεσματικότητα, όπως επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα φάρμακα με ορμόνες, εκείνα για τον θυρεοειδή και τα αντισυλληπτικά.

Πως θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά;
Οι γιατροί συμβουλεύουν να μην παίρνουμε φάρμακα όταν δούμε ότι έχει αλλάξει το χρώμα τους, ασχέτως αν δεν έχουν λήξη και φυσικά αν αποκτήσουν περίεργη οσμή.

Πως θα τα διατηρήσουμε για να αποφύγουμε τον κίνδυνο;
Απλά, τοποθετείστε τα σε δροσερό και ξηρό χώρο, όπως σε ένα ντουλάπι! Προσοχή όμως. ΟΧΙ σε ντουλάπι της κουζίνας. Το δωμάτιο φύλαξης πρέπει να είναι βορινό, ενώ τα φιαλίδια της ινσουλίνης καλύτερο είναι να διατηρούνται στο ψυγείο, όχι όμως σε πολύ χαμηλά θερμοκρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.