Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013


Καθυστερεί στην Ήπειρο
η «ασπίδα προστασίας»
για κακοποιημένες γυναίκες

     Τη στιγμή, που σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες έχουν αυξηθεί κατά 47%, εκατοντάδες θύματα δεν έχουν που να...


...απευθυνθούν.
      Κι αυτό γιατί καθυστερεί η έναρξη λειτουργίας των Νέων Συμβουλευτικών Κέντρων για τη Βία κατά των Γυναικών και φυσικά των Ξενώνων, όπου θα βρίσκουν καταφύγιο οι κακοποιημένες γυναίκες, αλλά και τα παιδιά τους.
      Το θέμα φέρνει, με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στύλιος, ο οποίος αναφέρεται ειδικά στη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου στην Άρτα, το οποίο, μαζί με αυτά που αναμένεται να λειτουργήσουν σε Πρέβεζα και Γιάννενα, θα αποτελέσουν «ασπίδα προστασίας» για κακοποιημένες γυναίκες, με στόχο την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία και διακίνηση [trafficking], πορνεία κ.λπ.).
      Ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του αναφέρει ότι τα Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών δημιουργήθηκαν και λειτουργούν από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των δύο φύλων. Στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων, εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, με ολοκληρωμένες δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης.
      Τα Συμβουλευτικά Κέντρα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2007 - 2013.
     Ήδη, επισημαίνει ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του, Συμβουλευτικά Κέντρα λειτουργούν στην Αθήνα αλλά και σε πόλεις της Ελληνικής Περιφέρειας όπως είναι το Ηράκλειο, η Λαμία, η Πάτρα και η Τρίπολη, ενώ έχει προγραμματισθεί η δημιουργία νέων στα Γιάννενα και στην Άρτα.
     Και στις δύο περιπτώσεις, τα Δημοτικά Συμβούλια Ιωαννίνων και Αρταίων, έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή των Δήμων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία τους.
     Να θυμίσουμε, ότι οι ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, αλλά και τα Συμβουλευτικά Κέντρα, αναμένονταν να λειτουργήσουν εντός του 2012, ενώ ο ΟΚΠΑΠΑ είχε ενημερώσει τον περασμένο Νοέμβριο, ότι ο Ξενώνας στα Γιάννενα, βρίσκεται στην τελική ευθεία, αφού απομένει μόνο η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
     Εξάλλου, στην Περιφέρεια Ηπείρου, έχει συσταθεί Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και οι αρμοδιότητες της, είναι να μεριμνά και να υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στην αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές της Γενικής Γραμματείας της Ισότητας των Φύλων, να διατυπώνει προτάσεις για τη λήψη μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας σε όλους του τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, να εισηγείται προς το περιφερειακό συμβούλιο της ένταξη έργων στις Σ.Α.Ε.Π. για την προώθηση των ανωτέρω μέτρων και να συνεργάζεται με το Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην Περιφέρεια καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

     Η ερώτηση
      Όσον αφορά στη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου στην Άρτα, ο κ. Στύλιος ερωτά τον αρμόδιο υπουργό με ποιες διαδικασίες θα προσληφθεί το στελεχιακό δυναμικό του, πότε προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της πλήρης στελέχωσης του κέντρου και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την πλήρη λειτουργία του και τη στέγαση του.
      Με αφορμή την κατάθεση της Ερώτησης ο κ. Στύλιος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα Συμβουλευτικά Κέντρα καλούνται να παράσχουν σημαντικές υπηρεσίες τόσο προς τη γυναίκα όσο και ευρύτερα προς την ελληνική οικογένεια. Η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου στην Άρτα θα καλύψει ένα σημαντικό κενό και θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα για την στήριξη της γυναικείας προσωπικότητας ειδικά στην εποχή μας».

     Τα στοιχεία
     Η στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας, είναι απαραίτητη, ειδικά στις μέρες μας, που η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
     Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα της ενδοοικογενειακής βίας που αφορούν περιπτώσεις σωματικής, λεκτικής και σεξουαλικής κακοποίησης έχουν αυξηθεί έως και κατά 47%, μετατρέποντας τη ζωή χιλιάδων γυναικών σε κόλαση!
     Από τη σχετική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 600 ανδρών και 400 γυναικών, προέκυψε ότι δράστες της πλειονότητας των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας είναι συνήθως άνδρες ηλικίας 35 έως 45 ετών που έχουν μείνει άνεργοι και βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή τα θύματα δεν είναι άλλα από τις γυναίκες που βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
     Είναι χαρακτηριστικό ότι, εξετάζοντας το οικονομικό προφίλ των δραστών που εκδηλώθηκαν με βίαιο τρόπο απέναντι στις συντρόφους τους, διαπιστώνεται πως οι τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 39%) είναι άνεργοι, σε κακή οικονομική κατάσταση, με χαμηλή σεξουαλική δραστηριότητα και με ιδιαίτερα έντονο εργασιακό στρες. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ποσοστό 17% που δεν αντιμετωπίζουν κανένα από τα παραπάνω προβλήματα, παρ’ όλα αυτά, έχουν κακοποιήσει τη σύντροφό τους τουλάχιστον μια φορά!
     Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τη μορφή βίας που εκδηλώνουν οι άνδρες σε βάρος των συντρόφων τους, τα πρωτεία ανήκουν στη λεκτική βία, που καταλαμβάνει το 72% των περιστατικών, ενώ ακολουθούν ο οικονομικός εκβιασμός (59%), η σεξουαλική ταπείνωση (55%), οι ξυλοδαρμοί (23%) και οι βιασμοί (18%). Μάλιστα, στο 8% των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, έχουν αναφερθεί τραυματισμοί των θυμάτων από τους συντρόφους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.