Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013


26η Ιουνίου: 
Παγκόσμια Ημέρα
Κατά των Ναρκωτικών

     Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Είναι ημέρα περισυλλογής, αυτοκριτικής και προβληματισμού όλης της κοινωνίας και ειδικότερα των φορέων που εμπλέκονται σε αυτό που ονομάζουμε καταπολέμηση των ναρκωτικών και πρέπει να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό στόχων και...


...προτεραιοτήτων.

Tου Θεόδωρου
Οικονομίδη *
     Η δίνη της οικονομικής κρίσης, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τους τελευταίους μήνες, επηρεάζει βαθιά όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Εντείνει τα προβλήματα χρήσης ουσιών, ψυχικής υγείας, κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσα στην ανησυχία και την αβεβαιότητα που διακατέχει τον καθένα από εμάς είναι επιτακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε ως κοινωνία την αλληλεγγύη και τη συνοχή μας.
     Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο οικονομικό χρέος να μας κάνει να ξεχάσουμε το χρέος μας απέναντι στη ζωή. Και δεν αφορά μόνο τους οργανισμούς κοινωνικής φροντίδας αλλά την κοινωνία μας στο σύνολό της.
     Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας προωθεί την φιλοσοφία της πρόληψης με δράσεις οι οποίες απευθύνονται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα.
     Η φιλοσοφία της πρόληψης έχει σαν στόχο της απέναντι  στην εξάρτηση και στα ναρκωτικά να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους σκέψης, δημιουργικής έκφρασης και ζωής  επιδρώντας στη δημιουργία θετικών συνθηκών για αλλαγές στο άτομο και στην κοινωνία.
     Οι νέοι διαθέτουν σφρίγος και θέληση για ζωή, για δημιουργία, για συμμετοχή, για αλλαγή. Αντιστέκονται, προτείνουν, σχεδιάζουν, δημιουργούν.
     Όλος αυτός ο ρομαντισμός και ο ιδεαλισμός των νέων βρίσκει ανταπόκριση μέσα από τα προγράμματα και τις ομάδες μας γιατί είναι βασικές αρχές και αξίες της φιλοσοφίας της πρόληψης.
     Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά -και με επίγνωση της κρισιμότητας της περιόδου που διανύουμε- πρέπει να διαφυλάξουμε σαν «κόρη οφθαλμού» τις κάθε είδους προνοιακές δομές που διαθέτουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες όλων μας προς την κατεύθυνση στήριξης των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
     Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχει επιπτώσεις και στην ψυχολογία όλων με αύξηση αγχωδών διαταραχών, καταθλιπτικών αντιδράσεων και καταφυγή σε χρήση ουσιών νόμιμων ή παράνομων.
     Πρέπει να σταθούμε όρθιοι, να αντισταθούμε και να παλέψουμε να στηριχθεί ο άνεργος, ο υποαπασχολούμενος, ο γονιός, ο εκπαιδευτικός, ο νέος που δεν μπορεί βρει δουλειά, ο έφηβος και η οικογένειά του.
     Πρέπει να ανακαλύψουμε στόχους, να εφεύρουμε νέες αξίες, να ξαναβρεθούμε με τον διπλανό μας και να προσδιορίσουμε νέους κώδικες επικοινωνίας.
     Οφείλουμε να ανακαλύψουμε ξανά το νόημα της ζωής και να γευτούμε τις χαρές που τόσο γενναιόδωρα μας προσφέρει.

     * Ο κ. Θεόδωρος Οικονομίδης είναι επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρoυ Πρόληψης Ν. Άρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.