Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Κοινό μέτωπο γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών κατά της τρόϊκας

- Καταδικάζουν τη φαλκίδευση των δικαιωμάτων του πολίτη

     Κοινό πλαίσιο δράσης και αντίστασης απέναντι στην αποδόμηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου διαμορφώνουν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, καταδικάζοντας, μεταξύ άλλων, «την ανεξέλεγκτη δράση εξωθεσμικών και δημοκρατικά ανομιμοποίητων παραγόντων οι οποίοι -υπό την ανοχή δυστυχώς της πολιτικής ηγεσίας του τόπου- καταλήγουν να υποκαθιστούν τις συνταγματικά...
...προβλεπόμενες εξουσίες».
     Η συντονιστική επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε κοινή τους ανακοίνωση κάνουν λόγο για απαξίωση των θεσμών με συνταγματικά ανεπίτρεπτο τρόπο, εκτιμώντας πως η χώρα καταρρέει βυθισμένη σε μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά πλέον πολιτική, ηθική, κρίση αξιών.
     Επιπλέον καταδικάζουν «τη φαλκίδευση των δικαιωμάτων του πολίτη, η οποία συνιστά αποτέλεσμα μιας πρωτόγνωρης επίθεσης κατά του κράτους δικαίου, τον αναμφισβήτητα στρεβλό τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο "εκσυγχρονισμός" δήθεν της ελληνικής κοινωνίας και των κρατικών δομών».

Η ανακοίνωση
     Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχει ως εξής:
     «Είναι πλέον πασίδηλο πως -εν μέσω της παρούσας συγκυρίας- δοκιμάζονται όχι μόνο οι οικονομικές μας αντοχές, αλλά κυρίως τα όρια της ανοχής μας ως ελεύθερων πολιτών μιας δημοκρατικά δομημένης πολιτείας, τα οποία και τείνουν πλέον να εξαντληθούν.
     Μέσα σε αυτό το δυσμενές και άκρως δυσοίωνο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί οι θεσμοί πλήττονται -κατά τρόπο πρωτοφανή και συνταγματικά ανεπίτρεπτο- και εντέλει απαξιώνονται σχεδόν πλήρως. Οι επιστημονικοί κλάδοι καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες βλέποντας τη χώρα να καταρρέει, βυθισμένη σε μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά πλέον πολιτική, ηθική, κρίση αξιών.
     Υπό αυτά τα δεδομένα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτήριο του ΔΣΑ συνεδρίαση της Συντονιστικής επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στην οποία συμμετείχαν επιπλέον οι Πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χρήστος Σπίρτζης και είχε ως στόχο το συντονισμό και την οργάνωση των ως άνω επιστημονικών φορέων, προκειμένου να καθοριστούν κοινά πλαίσια δράσης και αντίστασης απέναντι στην αποδόμηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου.


     Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε αλλά και καταδικάσθηκε απερίφραστα:
 • Η φαλκίδευση των δικαιωμάτων του πολίτη, η οποία συνιστά αποτέλεσμα μιας πρωτόγνωρης επίθεσης κατά του κράτους δικαίου,
 • Ο αναμφισβήτητα στρεβλός τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο «εκσυγχρονισμός» δήθεν της ελληνικής κοινωνίας και των κρατικών δομών,
 • Η ανεξέλεγκτη δράση εξωθεσμικών και δημοκρατικά ανομιμοποίητων παραγόντων οι οποίοι -υπό την ανοχή δυστυχώς της πολιτικής ηγεσίας του τόπου- καταλήγουν να υποκαθιστούν τις συνταγματικά προβλεπόμενες εξουσίες.
     Η εν λόγω από κοινού δραστηριοποίηση των επιστημονικών φορέων της χώρας αποφασίστηκε να εξωτερικευτεί μέσω:
 • Της πραγματοποίησης κοινής απεργίας και αποχής από τα καθήκοντά μας,
 • Της διοργάνωσης ημερίδας για την ανάδειξη των κοινών προβλημάτων των μελών των τριών επιστημονικών φορέων συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και συναυλίας,
 • Της ανάληψης ποικίλων δράσεων για την ενημέρωση των αντίστοιχων φορέων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,
 • Της από κοινού διοργάνωσης εκδήλωσης κατάθεσης και καταγραφής προβληματισμών και ανταλλαγής απόψεων στις Βρυξέλλες,
 • Της συγκρότησης ειδικών επιτροπών, οι οποίες θα κληθούν να επεξεργαστούν ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας και εξόδου της από την παρούσα κρίση,
 • Της διενέργειας ελέγχων σε κτήρια πραγματικά κλειστών αγορών (τραπεζικά καταστήματα, supermarkets, κλπ για θέματα υγιεινής και ασφάλειας πολιτών και εργαζομένων και χωροταξικών και πολεοδομικών παραβάσεων),
 • Της πραγματοποίησης «μποϋκοτάζ» στα γερμανικά προϊόντα, ενέργεια στην οποία καλούμε να ανταποκριθεί επιπλέον το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, ως ελάχιστη και συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας στην έλλειψη αλληλεγγύης που ως Ευρωπαίοι εταίροι θα αναμέναμε από τη Γερμανία.
 • Κοινή προσπάθεια για την δημιουργία ενός δείκτη προστασίας όλων των πολιτών και βελτίωση του κοινωνικού κράτους
     Ενεργούμε θεσμικά, με απόλυτη συναίσθηση της ιστορικότητας και της κρισιμότητας των περιστάσεων. Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της από κοινού δράσης ως ιστορικό καθήκον και εθνικό χρέος. Διατρανώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον ευθέως πληττόμενο μέσο Έλληνα πολίτη.
     Οι δράσεις μας και οι πρωτοβουλίες μας δεν είναι στο πλαίσιο ενός αγώνα συντεχνιών, όπως κάποιοι θα θέλουν να παρουσιάσουν, αλλά βασίζονται στο τρίπτυχο του κοινωνικού κράτους, του κράτους δικαίου και μιας κοινωνίας αειφόρου ανάπτυξης και αλληλεγγύης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.