Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Δημόσια υγεία χωρίς βασικές ειδικότητες

- Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Άρτας: «Kατάργηση της ιατρικής περίθαλψης»
Ένωση Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Άρτας: «Νοσεί ο νέος φορέας υγείας»

     Μπορεί να καταβάλλονται προσπάθειες συντονισμού της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ που καλύπτει 9,5 εκ. ασφαλισμένους, καθημερινά ωστόσο διαπιστώνεται ότι ο νέος φορέας υστερεί σημαντικά σε παροχές που θεωρούνται αυτονόητες σε ένα σύστημα δημόσιας υγείας.
      Μέχρι στιγμής δεν έχουν καλυφθεί βασικές ειδικότητες με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι είτε να πληρώνουν εξωτερικούς μη συμβεβλημένους γιατρούς χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους από το ασφαλιστικό τους ταμείο, είτε να...
...μπούνε σε μια «περιπέτεια» αναζήτησης σε νοσοκομεία που σε πολλές περιπτώσεις βέβαια αποβαίνει άκαρπη.
      Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, οι εργαστηριακές εξετάσεις, καλύπτονται κατά 85% από τον ΕΟΠΥΥ και κατά 15% από τον ασφαλισμένο. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, επισήμανε ότι ξεκινά η υπογραφή συμβάσεων με εργαστηριακούς ιατρούς και διαγνωστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η συνεργασία με το νέο φορέα και η παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Άρτας
      Ο Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Άρτας εξέδωσε ανακοίνωση για την «κατάργηση» της ιατρικής περίθαλψης με την οποία ανακοινώνει ότι συμμετέχοντας στην πανελλαδική κατάληψη του ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιεί δίωρη στάση εργασίας, σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κιλκίς και πορεία προς τα γραφεία του ΟΠΑΔ, όπου θα παραδοθεί σχετικό ψήφισμα.
     Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Άρτας αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα εξής:
     «Τα αντιλαϊκά - αντικοινωνικά μέτρα της Κυβέρνησης και της Τρόικας δεν έχουν σταμάτημα, στερώντας ακόμη και τα πλέον αυτονόητα, όπως το κοινωνικό κράτος και τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη.
     Στις μειώσεις μισθών, τη μείωση του αφορολόγητου, τα χαράτσια που μας έχουν εξοντώσει, προστίθεται και το ζήτημα της ουσιαστικής «κατάργησης» της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
     Η ενοποίηση από τις αρχές του χρόνου των ασφαλιστικών Οργανισμών που παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εργαζόμενους (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), έχει κυριολεκτικά διαλύσει και τις ελάχιστες δυνατότητες που υπήρχαν για αξιοπρεπή αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουμε.
      Οι συμβεβλημένοι με το νέο Οργανισμό (ΕΟΠΥΥ) γιατροί, όλων των ειδικότητος πανελλαδικά, δεν ξεπερνούν τις 5.000, αριθμός που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τα εκατομμύρια ασφαλισμένους του Οργανισμού. Σε πολλούς νομούς της Ελλάδας, υπάρχει μόνο ένας γιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας προκειμένου να καλύψει τις δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους της περιοχής του.
      Ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός έχει μέγιστο αριθμό επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, μέχρι 10 την ημέρα ή 50 την εβδομάδα. Με τη συμπλήρωση του αριθμού αυτού, δεν του επιτρέπεται να «μπει» στο σύστημα και έτσι ο ασθενής πρέπει να πληρώσει. Επίσης, επίσκεψη σε μη συμβεβλημένους γιατρούς δεν καλύπτεται από τον Οργανισμό και πρέπει και πάλι ο ασθενής να πληρώσει. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη χορήγηση φαρμάκων, καθώς οι μη συμβεβλημένοι γιατροί, δεν έχουν τη δυνατότητα συνταγογράφησης για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
     Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μετά την ενοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών αντί να βελτιώσει, επιδεινώνει περαιτέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθώς έρχεται να προσθέσει προβλήματα στην ήδη ανεπαρκή περίθαλψη σε τομείς της υγείας όπως η οδοντιατρική. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν φέρει σε πλήρη απόγνωση τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οι οποίοι είναι απολύτως «εξαρτημένου) από το σύστημα υγείας.
      Όλοι εμείς, που έχουμε υποστεί την πιο βάρβαρη επίθεση στις αποδοχές μας, εξακολουθούμε να καταβάλλουμε ανελλιπώς τις εισφορές μας για υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν μας παρέχονται. Σε μια σύγχρονη κοινωνία, η πιο απάνθρωπη πολιτική, είναι αυτή που στερεί από τους εργαζόμενους το αγαθό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
     ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ' ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ».


Επιστολή της Ένωσης Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Άρτας
     Επιστολή με τίτλο «Νοσεί ο νέος φορέας υγείας» απέστειλε η Ένωση Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Άρτας προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο, τον Υπουργό Εργασίας & και Κοινωνικής Ασφάλισης Γεώργιο Κουτρουμάνη και τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Γεράσιμο Βουδούρη, με κοινοποίηση σε Π.Ο.Π.Σ. και Μ.Μ.Ε. του Νομού Άρτας.
     Η επιστολή, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Ναπολέων Μακρής και ο Γ. Γραμματέας Ναπολέων Μαργώνης, έχει ως εξής:
     «Δεν πέρασαν παρά μόνο 25 μέρες από την ημερομηνία εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού φορέα (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ήδη φάνηκαν τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους.
     Ουρές στα ιατρεία για μια εξέταση ή συνταγογράφηση, αφάνταστη ταλαιπωρία και πολύωρη αναμονή μέχρι να έρθει ο γιατρός. Και όταν τελικά έρθει, εάν ο ασφαλισμένος είναι ανάμεσα στους πρώτους 10 τυχερούς, τότε θα εξεταστεί ή θα γράψει τα φάρμακά του με το βιβλιάριο ασθενείας του, αλλιώς θα πληρώσει 20 ή 30 ευρώ για την επίσκεψη στο γιατρό! Είναι δυνατόν να εξυπηρετήσουν τόσους ασφαλισμένους οι 16 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που έχουν συμβληθεί με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο Νομό Άρτας;
     Αυτό είναι το στοίχημα που ο κ. υπουργός Υγείας έβαλε για την καλύτερη λειτουργία του νέου φορέα υγείας; Τώρα αποδεικνύεται πόσο πρόχειρα και επιπόλαια νομοθετεί η κυβέρνηση και πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα περίθαλψης των συνταξιούχων και των λοιπών ασφαλισμένων.
     Καλούμε για άλλη μια φορά τον κ. υπουργό να επανεξετάσει το θέμα και να δώσει λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
     Πρότασή μας είναι ότι οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γιατροί πρέπει να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και ότι πρέπει το λιγότερο να διπλασιαστεί ο αριθμός των μηνιαίων επισκέψεων. Για να πάψουν οι συνταξιούχοι να αισθάνονται πολίτες τέταρτης κατηγορίας, που ρίχνονται από την επίσημη πολιτεία στον καιάδα της ανυποληψίας και της ταλαιπωρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.