Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Σύσκεψη στην Π.Ε. Άρτας για τους αστέγους

- Β. Ψαθάς: "Δεν έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις αστέγων στην Άρτα και γι’ αυτό το λόγο δεν καθίσταται επιτακτική η δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας αστέγων"
    Ευρεία σύσκεψη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασ. Ψαθά, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Πότση και του Γενικού Δ/ντή Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Νικόπουλου, με θέμα τα προβλήματα αστέγων και υποσιτιζόμενων πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες 9-2-2012, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
     Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης...
...Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Γιάννης Παπαγιάννης (Κορωνησία) και Γιάννης Κατέρης, ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά κ. Ευστ. Γιαννούλης, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Δημ. Γαλίκας, η Αντιδ/χος Αρταίων κ. Βασιλάκη, ο υποδιοικητής της 8ης Μεραρχίας Συνταγματάρχης κ. Παύλου και ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Άρτας Αντισυνταγματάρχης κ. Βαρέλης, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης κ. Ράπτης, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης κ. Γκόρος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Άρτας κ. Παπαμιχαήλ, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Άρτας του Ερυθρού Σταυρού κ. Βασιλείου και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
     Ο κ. Ψαθάς ανοίγοντας τη συζήτηση τόνισε ότι παλιότερα οι άστεγοι ήταν ένα περιθωριακό κοινωνικό σύνολο που αποτελούνταν κυρίως από πρόσφυγες, τοξικοεξαρτημένους και ανθρώπους με ψυχιατρικά προβλήματα. Πλέον αυτός ο πληθυσμός διαρκώς διευρύνεται και πλάι στις κλασικές ευάλωτες ομάδες προστίθενται κι άλλοι, τα θύματα της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι, δηλαδή, που έμειναν άνεργοι ή ναυάγησαν οι επιχειρήσεις τους και αναγκάστηκαν να βγουν στο δρόμο.
     Παράλληλα, ο κ. Ψαθάς επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις αστέγων στην Άρτα και γι’ αυτό το λόγο δεν καθίσταται επιτακτική, τουλάχιστον προς το παρόν, η δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας αστέγων στην περιοχή μας.
     Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος δήλωσε ότι παρότι η Εκκλησία αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, προσπαθεί με τις δυνάμεις που διαθέτει να συμπαρασταθεί σε όποιον χρειάζεται βοήθεια. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Μητρόπολη Άρτας διαθέτει χώρο για την παροχή συσσιτίου αλλά δεν είναι εξοπλισμένος.
     Η κ. Βασιλάκη δήλωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία δεν υπάρχουν άστεγοι στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Άρτας. Ανέφερε ότι ο Δήμος Αρταίων παρέχει συσκευασμένα τρόφιμα σε 350 οικογένειες περίπου, ενώ για τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου υπάρχει πρόβλημα χώρου στέγασης που να πληροί τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Ο κ. Παπαμιχαήλ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες της Άρτας, ενώ ο κ. Ράπτης δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά υποσιτισμού στα σχολεία, τονίζοντας την πτώση του τζίρου στα σχολικά κυλικεία και ευχαρίστησε τους ανώνυμους συμπολίτες μας που προσφέρουν ανιδιοτελώς βοήθεια σε παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.
     Ο Συνταγματάρχης Παύλου δήλωσε ότι το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Άρτας μπορεί, εφόσον τροφοδοτηθεί με τρόφιμα, να παράσχει από 100 έως 400 μερίδες φαγητού ημερησίως αν παραστεί ανάλογη ανάγκη. Τόνισε δε το γεγονός ότι το ΚΕΝ μπορεί άμεσα να προσφέρει 10-20 μερίδες φαγητού σε καθημερινή βάση, χωρίς καμιά προμήθεια τροφίμων.
     Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Πότσης ευχαρίστησε την Εκκλησία, η οποία όπως τόνισε, είναι ο σημαντικότερος αρωγός μέχρι στιγμής στην προσπάθεια που γίνεται για την παροχή βοήθειας σε απόρους συμπολίτες μας. Ενημέρωσε ότι έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Ηπείρου μεγάλος όγκος ρουχισμού και σχολικών ειδών, που είναι άμεσα διαθέσιμα προς τους φορείς που θα το ζητήσουν, ενώ επισήμανε ότι απαγορεύεται η διάθεση συσσιτίων από μη οργανωμένους φορείς. Τέλος, δήλωσε ότι σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου έχουν καταγραφεί 10 περιπτώσεις αστέγων οι οποίες αφορούν την πόλη των Ιωαννίνων.
     Ο κ. Ψαθάς ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει αποστείλει έγγραφο προς τις Περιφέρειες με το οποίο ζητείται η κατανομή των πιστώσεων που αφορούσαν πολιτιστικές και λοιπές δράσεις, σε υπηρεσίες που βοηθούν κρίσιμες κοινωνικές δομές. Επίσης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός όλων των φορέων, προκειμένου να παρασχεθεί η βοήθεια στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
     Τέλος, αποφασίσθηκε η άμεση καταγραφή των πολιτών που χρήζουν άμεσης και ιδιαίτερης βοήθειας, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς να δράσουν από κοινού για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.