Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η τραγωδία συνεχίζεται

- Δε θα μείνει τίποτε όρθιο μπροστά στη μανία της τρόικας και την ενδοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

     Η "επικοινωνιακή" καθυστέρηση στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και την ανακοίνωση της θανατικής καταδίκης για το σύνολο των Ελλήνων εργαζομένων, όπως και οι κορώνες σε διάφορες βαθμίδες τρομολαγνίας που τροφοδοτούνται από επίσημες "διαρροές", δεν μπορούν να κρύψουν το αναμφισβήτητο γεγονός: το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας έχει προ πολλού συμφωνήσει στο να παραδώσει 10 εκατομμύρια Έλληνες βορά στις ορέξεις της τρόικας, ώστε να συνεχίσουν τα επαχθή οικονομικίστικα πειράματά τους.
     Στο πλαίσιο αυτό, το "χρονικό του τρόμου" συνεχίζεται να...
...γράφεται με τη "διαρροή" απαιτήσεων (ή "απαιτήσεων") των τροϊκανών που ανατριχιάζουν ακόμη και τους ήδη ταλαιπωρημένους Έλληνες και εγγυώνται ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξεπεράσει την οικονομική κρίση για πολλά χρόνια.
     Πέρα από τις διαρροές, υπάρχει και καθημερινός βομβαρδισμός με νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα ήδη συμφωνηθέντα. Όπως είναι η απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την κατάργηση φορέων ή τη μείωση του μεγέθους τους, αλλά και την κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων - πάντα, κατά τις διαρροές, έπειτα από τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε από την τρόικα, προκειμένου να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.
     Οι απολύσεις αναμένεται να προέλθουν από καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών του Δημοσίου, ενώ από την κατάργηση ενός ΝΠΙΔ ή μίας ανώνυμης εταιρείας του Δημοσίου οι υπάλληλοι αυτόματα θα οδηγούνται σε απόλυση, αφού πρώτα αποκλειστεί η δυνατότητα μετάταξής τους στο στενό δημόσιο τομέα.
     Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλα τα υπουργεία (άρα και αυτά που αφορούν ένστολους και εκπαιδευτικούς), τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ.
     Ωστόσο, με δήλωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας εξέφρασε την αντίθεσή του στις «τυφλές απολύσεις» και τη χρήση οριζόντιων κριτηρίων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «παραμένουμε στη θέση μας για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».
     Ωστόσο επίκεινται και άλλα δεινά: Σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, προκειμένου να μη θιγεί το καθεστώς των μόνιμων καθηγητών, φαίνεται ότι αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση έπειτα από τις πιέσεις της τρόικας.
     Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη διακοπή της συνεργασίας που είχε το Δημόσιο με χιλιάδες ωρομισθίους και αναπληρωτές καθηγητές προκειμένου να "εξορθολογίσει" το κόστος του κρατικού προϋπολογισμού. Τις ώρες διδασκαλίες τις αναλαμβάνουν πλέον οι μόνιμοι καθηγητές.
     Εξάλλου, οι περικοπές ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ζήτησε η τρόικα από το υπουργείο Εσωτερικών, αναμένεται να φέρουν απολύσεις από τους ΟΤΑ, ενώ από το Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες.
     Τα μέτρα που θα οδηγήσουν στις περικοπές των 440 εκατ. ευρώ αφορούν τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, τον περιορισμό των δαπανών για τις αποζημιώσεις των αιρετών κατά 50 εκατ. ευρώ, μείωση των συμβασιούχων από 18.000 σε 6.000 εποχικούς (που θα επιφέρει εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ), καθώς και μειώσεις κατά 50 εκατ. ευρώ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
     Κορυφαίος υπουργός έλεγε νωρίτερα ότι «άλλα μέτρα δεν υπάρχουν. Όμως πρέπει να τα εφεύρουμε».

     Δυο ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:
  • Να μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο όριο στα 3.000 ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό δε θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα.
  • Να περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και να κλείσουν οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
     Το ακόμη τραγικότερο είναι ότι με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, η ύφεση φέτος θα ξεπεράσει και την περσινή και μπορεί να "κλειδώσει" στο 7%, πράγμα που σημαίνει ότι τον Ιούνιο θα διαπιστωθεί μια "τρύπα" μεγέθους 6 δισ. ακόμη, για την οποία θα ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία θα επιτείνουν την ύφεση. Άλλωστε και τα πρόσθετα μέτρα των 3 δισ. αφορούν στην τρύπα που δημιουργούν τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα, όπως ομολόγησαν κυνικότατα οι τροϊκανοί. Φυσικά, δεν είναι επαρκή και θα χρειαστούν πολλά ακόμη...
     Η επόμενη πράξη του δράματος θα παιχτεί σήμερα, όταν και θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, οπότε και παραμένει ανοικτό το θέμα του να πραγματοποιηθεί συνάντηση της αντιπροσωπίας της τρόικας με τους κυρίους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη.
     Επίσης, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ να έχουν τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Με άλλα λόγια, γίνονται τα πάντα, για να φανεί πως γίνεται διαπραγμάτευση.

     Όμως τα μέτρα φαίνεται να "κλειδώνουν" σε μια δέσμη τρόμου:
  • "Κούρεμα" των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 22%! Όλων, όχι μόνο των κατώτατων.
  • Περικοπή των επικουρικών συντάξεων και απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στις ΔΕΚΟ και όλων των κλαδικών.
  • Διατήρηση των δώρων και των ειδικών μισθολογίων μέχρι τον... Ιούνιο, που θα γίνει νέο "ταμείο"!
  • Νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία μένει να διευκρινιστούν. Η τρόικα θέλει να οριστούν και να μπουν στο κείμενο που θα υπογράψουν οι αρχηγοί.
  • Ενίσχυση των τραπεζών με αντάλλαγμα κοινές μετοχές, αλλά χωρίς το Δημόσιο να ορίζει διοικήσεις.
     Κατόπιν αυτών δεν είναι παράξενο που ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καρατζαφέρης προσπαθούν να πείσουν τον Αντώνη Σαμαρά να συναινέσει στην παράταση του βίου της συγκυβέρνησης για ένα χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.