Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Αιματηρές θυσίες φέρνει η συμφωνία!

- Το τελικό κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα
     Σε καταρχήν συμφωνία για τα νέα, επώδυνα μέτρα που θέτει ως προϋπόθεση η τρόικα για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση προχώρησαν χθες, μετά από πέντε ώρες δραματικών συζητήσεων με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
     Το τελικό κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί...
...σήμερα, καθώς οι Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης πρόκειται να ξαναδιαβούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να ξανασυζητήσουν με τον πρωθυπουργό (η σύσκεψη ορίστηκε για το απόγευμα, σε ώρα που δεν είχε ως χθες βράδυ καθοριστεί).
     Το ενδεχόμενο «ναυαγίου» δεν φαίνεται πιθανό, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς, παρ’ όλο που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, για τα πολιτικά κόμματα να σηκώσουν το (ασήκωτο) φορτίο της χρεοκοπίας της χώρας.
     Συνεπώς, οι δηλώσεις σε υψηλούς τόνους και οι «διαρροές» θα πρέπει μάλλον να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα της ανάγκης των κομμάτων να διαχειριστούν την «επόμενη ημέρα», προσπαθώντας να αμβλύνουν κατά το δυνατόν το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται τα νέα μέτρα.
     Χαρακτηριστικός είναι ο «πόλεμος διαρροών» που ξέσπασε αργά χθες βράδυ μεταξύ συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου.
     Αρχικά, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. διέρρευσαν πως ο κ. Σαμαράς πάλεψε και πέτυχε τη «διάσωση» του 13ου και του 14ου μισθού, παλεύει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, δεν δέχεται τα περισσότερα σημεία των απαιτήσεων της τρόικας για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ συζητά το θέμα του κατώτερου μισθού.
     Λίγη ώρα αργότερα, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου διέρρευσαν ότι το θέμα των 13ου και 14ου μισθών έχει κλείσει εδώ και δύο ημέρες και ως εκ τούτου δεν το θέτει πλέον η τρόικα. «Ποιο θέμα πάλεψε και κέρδισε ο κ. Σαμαράς;», διερωτώντο οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών.

Συμφωνία
     Το πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών περιγράφεται στη σαφέστατη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:
     «Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδαςμ που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
     Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
     1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
     2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
     3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
     4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους. Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο (σ.σ.: σήμερα) προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».
     Από την ανακοίνωση προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν:
     - Σε νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 3,4 δις ευρώ (σ’ αυτό το ποσό μεταφράζεται το ποσοστό ΑΕΠ 1,5%) στα οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι περιλαμβάνονται και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
     - Στη μείωση των επικουρικών συντάξεων (μένει να προσδιοριστεί το ποσοστό της μείωσης και αν θα τεθεί εισοδηματικό πλαφόν κάτω από το οποίο δεν θα γίνουν μειώσεις).
     - Στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
     Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όσον τις κλαδικές συμβάσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας προβάλλουν καινούργιες απαιτήσεις και η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη. Για τον 13ο και 14ο μισθό προκύπτει από τη διαρροή συνεργατών του υπουργού Οικονομικών ότι έχουν διασωθεί.
     Έχει κυκλοφορήσει πάντως και το σενάριο ότι θα διασωθεί ο 13ος μισθός αλλά θα υπάρξει παρέμβαση στον 14ο (πιθανόν είτε να κοπεί το δώρο Πάσχα ή το επίδομα διακοπών είτε να τεθεί εισοδηματικό όριο για τη χορήγησή τους).

Νέα μέτρα
     Σύμφωνα πάντα με πληροφορίεςμ τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας ζητούν:
     - Να μειωθεί ο κατώτατος μισθός κατά 20% για νεοπροσλαμβανόμενους και εν ενεργεία υπαλλήλουςμ ώστε να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 600 ευρώ.
     - Να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 15% και τα εφάπαξ κατά 20%-30%
     - Να γίνουν 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους (κατά μία εκδοχή οι απολύσεις θα γίνουν ως το Πάσχα με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται από την τρόικα και Γάλλους εμπειρογνώμονες).
     - Να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί (και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης).
     Όσον αφορά στη μείωση των δαπανών στον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες:
     - Η μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ από τον τομέα της υγείας και ειδικότερα του φαρμάκου.
     - Η περικοπή κατά 400 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών.
     - Η περικοπή 400 εκατ. ευρώ από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
      Επίσης, υπολογίζεται ότι η περικοπή των επικουρικών θα μπορούσε να επιφέρει εξοικονόμηση 600 εκ. ευρώ και οι μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί) άλλα 600 εκατ. ευρώ.
      Κυκλοφορεί επίσης ότι θα επισπευσθεί η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών (ακούγεται και το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης των φοροαπαλλαγών -ακόμη και για τις ασφαλιστικές εισφορές- για τους έχοντες εισόδημα άνω των 20 χιλιάδων ευρώ ετησίως).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.