Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Zημιές στα εσπεριδοειδή από τον παγετό

- Ν. Γκίζας: «Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς»
- Την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ ζητεί η ΟΑΣΝΑ
- Έγγραφο της ΕΑΣΑ-Φ προς τον ΕΛΓΑ
      Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου στην Άρτα, προξένησαν ζημιές στην εσπεριδοπαραγωγή, η έκταση και το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς σ’ αυτή τη φάση.
      Ο υδράργυρος τις βραδινές ώρες, κατά την τελευταία εβδομάδα...
...περίπου, βρίσκεται σταθερά κάτω από το μηδέν ενώ σε ορισμένες περιοχές της πεδιάδας καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως -07, ακόμα και -8 βαθμούς Κελσίου.
     Εκτός από το προϊόν (κυρίως πορτοκάλια και λεμόνια), είναι πιθανό να έχουν προκληθεί ζημιές και στα δέντρα σε ορισμένες περιπτώσεις.
      «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Γεωργικών Συνεταιρισμών Άρτας Νίκος Γκίζας ο οποίος μίλησε για ακραία καιρικά φαινόμενα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να μεσολαβήσουν λίγες μέρες για να αποτιμηθεί το πραγματικό μέγεθος αυτής.
      Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Γκίζα, εστιάζεται ιδίως στις ποικιλίες των κοινών πορτοκαλιών αλλά και στα ελάχιστα λεμόνια που έχουν απομείνει μετά την ολική καταστροφή του 2004. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια σχεδόν το σύνολο της παραγωγής βρίσκεται στα δέντρα.
      Όπως ανέφερε ο κ. Γκίζας, αυτές τις μέρες θα ξεκινήσει τη χυμοποίηση η τοπική βιομηχανία «Άραχθος» η οποία θα απορροφήσει πολύ μεγάλο αριθμό ποσοτήτων.
      Σε ότι αφορά την αντιπεγατική προστασία, όπου παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα, ο κ. Γκίζας ανέφερε ότι «ίσως λόγω της υπερκατανάλωσης ο υδροφόρος ορίζοντας να έπεσε πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα να μην μπορεί το υπάρχον νερό να καλύψει όλες τις γεωτρήσεις».

Την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ ζητεί η ΟΑΣΝΑ
     Την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Άρτας Βαγγέλης Μπέτσας ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.
     Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μία συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΑΣΑΦ, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης) με τον ΕΛΓΑ για να δουν το θέμα και στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
   
Έγγραφο της ΕΑΣΑ-Φ προς τον ΕΛΓΑ
Να ενεργήσει προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον παγετό, ζητάει με έγγραφό της προς τον ΕΛΓΑ, η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας - Φιλιππιάδας.
      Το έγγραφο φέρει την υπογραφή του Προέδρου της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλη Βαγγέλη, απευθύνεται στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, με κοινοποίηση στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στα κεντρικά και έχει ως εξής:
      «Κύριε Προϊστάμενε, όπως σίγουρα θα γνωρίζετε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα παρατηρήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας χαμηλές θερμοκρασίες που έφθασαν μέχρι και τους -10 οC, κατά περιοχές. Παρόλο που η συγκομιδή των προϊόντων ξεκίνησε από τις αρχές Νοεμβρίου, υπάρχουν αδιάθετες αρκετές ποσότητες εσπεριδοειδών και ειδικά για τις ποικιλίες Κοινό Άρτας, Σαλουστιάνα και Lane Late, η συγκομιδή δεν άρχισε ακόμη. Λόγω της μεγάλης φθινοπωρινής ανομβρίας υπάρχουν ακόμη σε πολλές περιοχές ασυγκόμιστες επιτραπέζιες ελιές που επλήγησαν από τον παγετό. Τέλος παραγωγοί μέλη μας, ανέφεραν ζημιές τόσο σε κηπευτικά υπό κάλυψη όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες. Οι ζημιές δυστυχώς με πρώτη ματιά φαίνονται να είναι πολύ μεγάλες. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.