Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

«Παγίδα» με… τυράκι το φράγμα Αγ. Νικολάου

- Στήνει το υπ. Περιβάλλοντος σε φορείς, βουλευτές και πολίτες
- Το έργο παραμένει στο πρόγραμμα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων
     Στην «παγίδα» του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο έχει υιοθετήσει, για μια ακόμη φορά, το αίτημα της «Μηχανικής» για την κατασκευή ενός ακόμη μεγάλου φράγματος στον ποταμό Άραχθο, κινδυνεύουν να πέσουν οι τοπικοί φορείς.
     Το… άνοιγμα του θέματος βρήκε τους πάντες -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- να αντιτίθενται στο ενδεχόμενο κατασκευής του υδροηλεκτρικού...
...έργου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Η καθολική αντίδραση και η διεύρυνση του μετώπου ενεργοποίησαν και τα αντανακλαστικά όσων τάσσονται -άμεσα ή έμμεσα- υπέρ της περαιτέρω φραγματοποίησης του Αράχθου.
     Το αρχικό αίτημα των φορέων ήταν «να αποσυρθεί η νομοθετική διάταξη» που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και δίνει το πράσινο φως στην εταιρία «Μηχανική» να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για την κατασκευή του νέου φράγματος. Όμως, αντί για απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης, το αρμόδιο υπουργείο προσπαθεί να… υπνωτίσει τους αντιτιθέμενους στο έργο φορείς.
     Στη συζήτηση που είχε μαζί τους ο Γιώργος Παπακωνταντίνου δεσμεύτηκε για αναδιατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης. Η πρόταση αυτή έγινε «κατ’ αρχήν» αποδεκτή, παρότι ουσιαστικά μπορεί να ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την κατασκευή του συγκεκριμένου φράγματος. Την εκτίμηση αυτή συμμερίζονται ορισμένοι τοπικοί φορείς και θεωρούν ότι όλοι θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

Oι προθέσεις του Υπουργείου
     Δύο συν ένα στοιχεία αποκρυπτογραφούν τις ουσιαστικές προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος:
     Πρώτον, το φράγμα στον Άγιο Νικόλαο παραμένει στο πρόγραμμα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δικαιώσει τους φορείς που ζητούσαν τη μη κατασκευή του έργου.
     Αυτό είχε αποδειχθεί στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα στις 2 Δεκεμβρίου του 2011, με τον ειδικό γραμματέα, Ανδρέα Ανδρεαδάκη, να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων που θεωρούσαν -και δικαιολογημένα- λήξαν το συγκεκριμένο θέμα.
     Δεύτερον, η αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου ανοίγει «παράθυρο» στην κατασκευή του έργου και η αναδιατύπωσή του γίνεται, προφανώς, για να αμβλυνθούν οι καθολικές αντιδράσεις. Έτσι, το υπουργείο αφήνει να εννοηθεί πως τα θεσμοθετημένα χωροταξικά σχέδια μπορούν να παρακαμφθούν.
     «Στις περιπτώσεις ήδη θεσμοθετημένων περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης, ρυθμιστικών σχεδίων, γενικών πολεοδομικών σχεδίων, ζωνών οικιστικού ελέγχου, ή άλλων σχεδίων χρήσεων γης, το περιεχόμενο των οποίων δεν καλύπτει επαρκώς τις επιλογές ή κατευθύνσεις των εγκεκριμένων περιφερειακών σχεδίων λεκανών απορροής ποταμών και μέχρι την εναρμόνισή τους προς τις επιλογές ή κατευθύνσεις αυτές, η χωροθέτηση των έργων διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων γίνεται με άμεση και αποκλειστική εφαρμογή των επιλογών και κατευθύνσεων των εγκεκριμένων περιφερειακών σχεδίων λεκανών απορροής ποταμών», αναφέρει.
     Τρίτον, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων προωθεί πρόγραμμα του φορέα διαχείρισης του Πάρκου Τζουμέρκων με διάφορες δράσεις. Μέχρι σήμερα η διοίκηση του Φορέα δεν έχει πάρει σαφή θέση και μέλη του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου εκτιμούν ότι «το υπουργείο δελεάζει τη διοίκηση στην προσπάθειά του να αποκτήσει συμμάχους που θα τάσσονται εμμέσως υπέρ του φράγματος στον Άγιο Νικόλαο».

Οι τοπικοί φορείς
     Οι τοπικοί φορείς, μετά και τη δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος για αλλαγή της νομοθετικής ρύθμισης, εμφανίζονται διχασμένοι.
     Ο Βαγγέλης Αργύρης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και περιφερειακός σύμβουλος, ζήτησε ήδη την απόσυρση της σχετικής ρύθμισης. Μετά την αλλαγή, ωστόσο, παραδέχεται ότι επί της ουσίας μπορεί να πρόκειται για μια πρόσκαιρη αναδίπλωση του υπουργείου και καλεί τους φορείς της περιοχής, σε Γιάννενα και Άρτα, να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση.
     «Εκείνο που καταφέραμε ήταν να βγάλουμε εκτός της ρύθμισης τη «φωτογραφική» διάταξη για το φράγμα. Η αναδιατύπωση είναι σωστή, αν όλα γίνουν σωστά στη συνέχεια. Αυτό συνεπάγεται ότι οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να μην κωλυσιεργούν, όπως έγινε με το προεδρικό διάταγμα για τη λίμνη Παμβώτιδα», δήλωσε.
     Πεισμένος για την «καλή πρόθεση» του υπουργείου εμφανίζεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας. Όπως αναφέρει σε σχετική δήλωσή του «η αρχική εκτίμηση είναι ότι η νέα διατύπωση του σχετικού άρθρου, όπως αυτό τροποποιήθηκε από τον κ. υπουργό, κινείται σε θετική κατεύθυνση.
     Τις επόμενες μέρες αναμένεται να τοποθετηθούν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ζητούμενο, πάντως, είναι αν και πότε οι τοπικοί φορείς θα αντιληφθούν την… ντρίπλα του κ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία η φραγματοποίηση του Αράχθου, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, είναι θέμα χρόνου.


ΠΗΓΗ: agon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.