Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Κινητοποιήσεις αποφάσισε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας (ΟΑΣΝΑ)

- Ο πρόεδρος Βαγγέλης Μπέτσας κάλεσε σε μαζική συμμετοχή όλους τους αγρότες 

     Κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις ξεκινά από αύριο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας, στα πλαίσια της πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης που αποφάσισε η Π.Α.ΣΥ. «μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που οδηγεί στη μόνιμη φτώχεια και εξαθλίωση τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους» όπως αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα. Στις 25 Ιανουαρίου, με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, οι αγρότες καλούν άνεργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις...

...διαμαρτυρίας που προγραμματίζουν στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε όλες τις πόλεις. Στις 27 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί να γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα γραφεία των Περιφερειών, του ΟΓΑ και στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της χώρας.
     Οι αγρότες αρνούνται να πληρώσουν χαράτσια και πρόστιμα (ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Γεωτρήσεις κ.α.). Αντιδρούν στο «χαράτσι», όπως υποστηρίζουν, που επιβλήθηκε για τα ασφάλιστρα του οργανισμού μέσα από το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και παράλληλα ζητούν ο ΕΛΓΑ να αποτελεί έναν κρατικό φορέα, με επαρκή χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές. Ακόμη διεκδικούν την απόσυρση του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, που είναι για επιχειρηματίες και αγρότες, τη θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα, προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις, επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής κ.α.
     Όπως τονίζει στην ανακοίνωση - κάλεσμα η ΠΑΣΥ, «μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που οδηγεί στη μόνιμη φτώχεια και εξαθλίωση τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, είναι αναγκαία η ενίσχυση του λαϊκού αγωνιστικού μετώπου εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, νεολαίας, ανέργων της πόλης και του χωριού απέναντι στο μαύρο μέτωπο της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κομμάτων του κεφαλαίου, των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Απαιτείται αγώνας σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής, αγώνας για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας».
     Ενόψει των παραπάνω κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου της ΟΑΣΝΑ, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012, στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βαγγέλης Μπέτσας αναφέρθηκε στα προβλήματα του αγροτικού τομέα αλλά και στις «ολέθριες συνέπειες» που είχε στην ντόπια παραγωγή ο τελευταίος παγετός, του Ιανουαρίου, ο οποίος ήταν ισχυρός και διαρκείας, ενώ τόνισε ότι το «απαρχαιωμένο σύστημα» της ΔΕΗ δεν κάλυψε τις ανάγκες για αντιπαγετική προστασία, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλεται νέα, μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος-οικιακού και αγροτικού. Η ΟΑΣΝΑ με υπόμνημά της στον ΕΛΓΑ ζητά να γίνει άμεση αποτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.
     Ο κ. Μπέτσας κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και τη νεολαία για να διεκδικήσουν μέτρα άμεσης ανακούφισης και «να μπει φρένο στην αντιλαϊκή-αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου», όπως ανέφερε.
     Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Μπέτσας αναφέρθηκε στις τελευταίες πληροφορίες περί φορολόγησης των αγροτεμαχίων λέγοντας: «Το ακούσαμε και αυτό γιατί έτσι λειτουργούν οι συγκυβερνήσεις του «Μαύρου Μετώπου», με πρωθυπουργούς τραπεζίτες και καπιταλιστές αρχηγούς κομμάτων που τις στηρίζουν. Αυτή τη στιγμή κι ενώ πολλοί δεν υπογράψανε για παρακρατήσεις από την ΑΤΕ, τους παρακρατούνται χρήματα από τις αποζημιώσεις. Και για όσους δεν πληρώσανε για το χαράτσι του ΕΛΓΑ τους βεβαιώνονται οφειλές στην Εφορία. Γι’ αυτό λέμε ότι σιγά-σιγά θα μας τα πάρουν όλα και τα σπίτια και τα κτήματα. Και το λέμε διότι, υπάρχει καμιά πιθανότητα με 11 λεπτά τα πορτοκάλι και το μανταρίνι να μπορέσει κανένας να ανταποκριθεί σε αυτά τα χαράτσια;».
     Ο Δημήτρης Ξυλογιάννης, μέλος του Δ.Σ. της ΟΑΣΝΑ, αναφέρθηκε σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες οι οποίοι πηγαίνουν αυτές τις μέρες για να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές εάν δεν έχουν πληρώσει τα «χαράτσια» για τον ΕΛΓΑ με βάση το νέο νόμο. Είπε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει ενώ εξέφρασε φόβους ότι «πολλοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να κάνουν ούτε τις δηλώσεις ζημιάς». Ο κ. Ξυλογιάννης κάλεσε τους αγρότες του νομού να είναι σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις εάν δεν έρθουν έγκαιρα τα κλιμάκια για αποτίμηση των ζημιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.