Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Μπερδεμένοι στο ΠΑΣΟΚ…

- Δίχασε, χωρίς όμως να προκαλέσει ρήξη, ο χρόνος των εσωκομματικών εκλογών
- H εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα γίνει εντός του Μαρτίου

     Σε ήπιους τόνους και χωρίς να καταγραφεί εσωκομματική ρήξη ολοκληρώθηκαν χθες, οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου και των κορυφαίων στελεχών, η εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα γίνει εντός του Μαρτίου.
     Ο Γ. Παπανδρέου είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον...
...Ευάγγελο Βενιζέλο σε χώρο του ξενοδοχείου όπου διεξήχθη το Εθνικό Συμβούλιο.
     Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών και του ζήτησε να συναντηθούν για να συζητήσουν για τις οικονομικές εξελίξεις και την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της ευρωζώνης.
     Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».
     Χθες, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.
     Ο κ. Πετσάλνικος διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η λεγόμενη διαρχία, με άλλο πρόσωπο αρχηγό του κόμματος και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό, θα πρέπει «να πάψει να είναι ταμπού», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύσει σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.
     Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατέληξε όμως λέγοντας πως τώρα που διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.
     Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης να εκλεγεί η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή «αυτονόητη και ενδεδειγμένη».
     Η Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε οριστικές αποφάσεις από το Εθνικό Συμβούλιο που θα δεσμεύουν όλους. Η υπουργός Παιδείας πρότεινε να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με νέα ηγεσία, να υπάρξουν σαφή χρονοδιαγράμματα για την επιλογή νέου προέδρου και σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, η επιλογή της νέας ηγεσίας να γίνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
     Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, αν το επιθυμεί, αλλά αν επιλέγει την αλλαγή της ηγεσίας, αυτό πρέπει να γίνει τώρα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Αν μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ», είπε.
     Σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός άσκησε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου η Βάσω Παπανδρέου, επιρρίπτοντάς του όλες τις ευθύνες για την κατάσταση στη χώρα και στο ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει την αυτοκριτική του για σειρά ζητημάτων, ενώ παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εκλογής ηγεσίας του Κινήματος τώρα.
     Την 11η ή την 18η Μαρτίου, εναλλακτικά, πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ως ημερομηνίες στις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα. Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι εκ των πραγμάτων χρειάζεται η αλλαγή ηγεσίας, διότι μια παράταξη που βρίσκεται σε κρίση, είναι αναγκαίο να δώσει την αίσθηση ότι γίνεται επανεκκίνηση. Ανέφερε, πάντως, ότι διαφωνεί με όσους θεωρούν ότι για όλα φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.