Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Μάρτιο ο νέος πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

- Πιθανότατα στις 18 όπως αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο
- Εθνική Συνδιάσκεψη στις 2, 3, 4 Μαρτίου

     Τη διενέργεια εσωκομματικών εκλογών, για την ανάδειξη προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, εντός του Μαρτίου και πιθανότατα στις 18 του μηνός, αποφάσισε χθες βράδυ το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με ομόφωνη απόφασή του.
     Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών δεν έχει οριστικοποιηθεί αφού η διενέργειά τους θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων...
...με το PSI, αλλά και τον πιθανό χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, οι οποίες όπως ανέφερε χθες ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης, πιθανότατα να διεξαχθούν στις 29 Απριλίου.
     Ειδικότερα, σύμφωνα, όμως με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το τριήμερο 2, 3, 4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος, στην οποία θα γίνει η αξιολόγηση και ο απολογισμό της πορείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα συζητηθεί η πολιτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση, καθώς και το προγραμματικό πλαίσιο των εθνικών εκλογών.
     Το τακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μετά τις εθνικές εκλογές και πιθανότατα τον Ιούνιο. Της Εθνικής Συνδιάσκεψης, θα προηγηθεί διάλογος στις οργανώσεις του κόμματος.
     Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 11 και 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στις δημοτικές οργανώσεις και συνεδριάσεις των διευρυμένων Νομαρχιακών Επιτροπών στις 15,16 και 17 Φεβρουαρίου.
     Θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων, το τριήμερο 22,23 και 24 Φεβρουαρίου παρουσία μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο εσωκομματικός διάλογος για τον απολογισμό και το προγραμματικό πλαίσιο. Θα ακολουθήσει, όπως προαναφέρθηκε η Εθνική Συνδιάσκεψη από τις 2 εως τις 4 Μαρτίου, και εν συνεχεία, ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή ηγεσίας στο κόμμα.
     Όπως ανέφερε στη εισήγησή του ο κ. Καρχιμάκης αμέσως μετά τη λήξη της Εθνικής Συνδιάσκεψης, συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο αξιολογεί όλα τα δεδομένα, οριστικοποιεί τις ημερομηνίες και κατατίθενται οι υποψηφιότητες.
     Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου όπου θα προκύψουν και επισήμως οι υποψηφιότητες τοποθετείται χρονικά στις 10 και 11 Μαρτίου, οπότε οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται ότι μπορούν να στηθούν 18 Μαρτίου.
     Τονίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, επισημάνθηκε με έμφαση ότι η διαδικασία θα γίνει σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος.
     Όπως αναφέρεται στο καταστατικό «υποψήφιος Πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί από το 1/4 τουλάχιστον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή το 1/3 των Περιφερειακών Επιτροπών του Κινήματος ή το 10% τουλάχιστον του συνόλου των Μελών του Κινήματος. Κάθε Μέλος προτείνει μόνον έναν (1) υποψήφιο».
    Με βάση αυτή την πρόβλεψη του καταστατικού και τα σημερινά δεδομένα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δύσκολα οι υποψήφιοι για την προεδρία να είναι περισσότεροι από τρεις. Εάν, όμως υπάρξουν τρεις υποψηφιότητες, τότε θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, να υπάρξει επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου, εκτός εάν κάποιος από την πρώτη καταμέτρηση, συγκεντρώσεις το 50% + 1 ψήφο.
     Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως τόσο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Εξαρχος, επέμειναν στην τήρηση κανόνων δεοντολογίας στην πορεία προς τις εκλογές.
     «Θα πρέπει ν’ ακολουθηθεί η δεοντολογία, διότι όπως τονίστηκε η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση και χρειάζονται συμπεριφορές που δεν θα εκθέτουν το ΠΑΣΟΚ και δεν θα δημιουργούν αντιθέσεις και αντιδράσεις. Μέχρι την Εθνική Συνδιάσκεψη λοιπόν, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρχιμάκης δεν υπάρχουν υποψήφιοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.