Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Ανοικτό ενδεχόμενο αλλαγών στους μισθούς

- Καλύτερα ανοικτές επιχειρήσεις με χαμηλότερες αποδοχές, παρά περισσότεροι άνεργοι, λέει ο Λ. Παπαδήμος

     «Είναι προτιμότερο να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις με λίγο χαμηλότερες αποδοχές με την συμφωνία και των δυο πλευρών, αντί κλειστές επιχειρήσεις και περισσότεροι άνεργοι», δήλωσε την Παρασκευή στην Βουλή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την επαπειλούμενη μείωση...
...των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
     O κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις που θα λάβουν οι κοινωνικοί εταίροι, ενθαρρύνοντας τον διάλογο τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογών στις αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
     Όπως είπε, «θα δούμε πού υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι σαφές πως για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους τα περιθώρια για προσαρμογές είναι περιορισμένα».
     Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «προειλημμένες αποφάσεις δεν υπάρχουν» και ότι οι «τελικές θέσεις (της κυβέρνησης) θα διαμορφωθούν με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των πιο αδύναμων στρωμάτων».
     Πάντως, ως ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης θεωρήθηκε από βουλευτές η εξής φράση του κ. Παπαδήμου: «Οι άνεργοι δεν έχουν ούτε 13ο ούτε 14ο μισθό και πρέπει να νοιαστούμε και γι' αυτούς». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, πρέπει να δοθεί χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους, καθώς όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος «η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάρει θέση».

Τσίπρας: «Αν είναι να μας κάνετε Σουδάν...»
     «Αν είναι να μας κάνετε Ινδία ή Σουδάν μπορούμε και μόνοι μας…», του απάντησε ο κ. Τσίπρας λέγοντας: «Η μεγαλύτερη συνεισφορά σας είναι να οδηγήσετε τη χώρα σε δημοκρατικές διαδικασίας, δηλαδή σε εκλογές, για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι μια Βουλή που αναδείχθηκε σε άλλες εντελώς συνθήκες από αυτές που βρίσκεται η χώρα και είναι σε πρωτοφανή δυσαρμονία με την λαϊκή θέληση».
     Όπως είπε σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου, «δεν είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι σε αυτή την πρωτοφανή κρίση θα σωθούμε αν κουτσουρέψουμε κι άλλο τους μισθούς».
     «Όταν οι καταναλωτές δεν έχουν να αγοράσουν τότε βεβαίως κλείνουν οι επιχειρήσεις. Άρα όσο επιμένετε στις πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης δεν θα έχουμε καμία πιθανότητα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας: «Άρα το απευκταίο εσείς το φέρνετε πιο κοντά, δηλαδή την χρεοκοπία». Και συμπλήρωσε: «Οδηγούμαστε στην καταστροφή. Τρέχουμε με 150 χιλιόμετρα χωρίς φρένα προς το γκρεμό».
     Απαντώντας στις επικρίσεις, ο κ. Παπαδήμος εξήγησε ότι «βραχυπρόθεσμα οι συνέπειες στο εισόδημα είναι όντως αναπόφευκτες συνέπεια της προσαρμογής», αλλά όπως είπε «όταν ολοκληρωθεί η προσπάθεια που καταβάλλουμε, πιστεύω σε ένα ορατό χρονικό διάστημα, τότε θα δημιουργηθούν νέες βάσεις για ανάπτυξη και απασχόληση».
     Ανέφερε, εξάλλου, ότι «το κεντρικό πρόβλημα είναι η χαμηλή θέση ανταγωνιστικότητας», επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή το κόστος εργασίας σημείωσε σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση και τη σωρευτική αύξηση των ονομαστικών μισθών στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί, όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.