Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Τελεσίγραφο δημάρχων για πόρους

- Σταματούν να πληρώνουν μισθούς - ταμεία και προμηθευτές εάν δεν αυξηθεί η χρηματοδότησή τους

     Ακόμη και με παύση πληρωμής των δημοτικών υπαλλήλων προειδοποιούν οι δήμοι την κυβέρνηση αν δεν αυξήσει τη χρηματοδότησή τους κατά 450 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012.
     Μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου και λίγες ημέρες πριν το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων...
...Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην Κομοτηνή (27 και 28 Ιανουαρίου), ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης έστειλε χθες εκ μέρους του Δ.Σ. επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.
     «Αν δεν εξασφαλισθεί ομαλή ταμειακή ροή μέχρι την 7η και 8η κάθε μήνα, οι δήμοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση των ανελαστικών δαπανών και ιδίως των δαπανών μισθοδοσίας και αποδόσεων των κρατήσεων προς τρίτους (Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΙΚΑ, κ.λπ.) οι οποίες γίνονται στο εξής και για όλους τους δήμους μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών», προειδοποιεί ο κ. Ασκούνης μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει στους δήμους όλης της χώρας και κλιμακώνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση.
     Υπενθυμίζεται ότι όταν η διοίκηση της ΚΕΔΕ έθεσε το σχετικό αίτημα στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, παρενέβη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης λέγοντας, κατά πληροφορίες, ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να δοθούν κι αναζητείται σχετική φόρμουλα καθώς δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
     Από την πλευρά του ο κ. Παπαδήμος κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, δεν είναι εφικτό να αυξηθούν οι πόροι προς την αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
     Ωστόσο, ζήτησε από την τοπική αυτοδιοίκηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία ευέλικτου μηχανισμού με σκοπό την απορρόφηση αδιάθετων ευρωπαϊκών κονδυλίων και πόρων που θα κατευθύνονται στους δήμους, για την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το Α.Κ.Σ.Ι.Α., καθώς και προτάσεις για εντάξεις συγκεκριμένων έργων σε αυτά.

Αρμοδιότητες με πόρους
     Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι οι δήμοι θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν για το 2012 με το ποσό των 2 δισ. 850 εκατ. ευρώ κι όχι τα 2 400 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και με τα οποία θα πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις μεταβιβασθείσες αρμοδιότητες όπως πρόνοια και επιδόματα, καθαρίστριες, μεταφορές μαθητών, πολεοδομίες, αδειοδοτήσεις.
     Ο κ. Ασκούνης υπολογίζει το ποσό που θα πρέπει να εκταμιεύεται κάθε μήνα στους δήμους (δωδεκατημόριο) ΚΑΠ στα 237,5 εκατ. ευρώ, ενώ επισημαίνει ότι «το μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ το 2012 πρέπει να είναι διαφορετικό από εκείνο του 2011.
     Συγκεκριμένα:
     -Υπολογίζεται αναλυτικά ανά δήμο και συγκεντρωτικά το κόστος μεταφοράς των μαθητών, ανά μήνα.
     -Υπολογίζονται οι λειτουργικές δαπάνες, τα ενοίκια σχολικών κτιρίων κ.λπ. των δήμων που έχουν αναλάβει τις αρμοδιότητες από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, ανά δήμο και ανά μήνα.
     -Υπολογίζονται ανά δίμηνο τα προνοιακά επιδόματα που διαθέτουν στους δικαιούχους οι δήμοι που έχουν αυτή την ευθύνη.
     Ο υπολογισμός γίνεται ανά δήμο και ανά δίμηνο αλλά ανάγονται ανά μήνα. Τα ποσά που προκύπτουν απ’ αυτά, πρέπει να αφαιρούνται από το δωδεκατημόριο και το εναπομένον ποσό να κατανέμεται με το σημερινό μοντέλο κατανομής σε όλους τους δήμους. Ακολούθως σε κάθε δήμο που εμπίπτει στις προηγούμενες κατηγορίες γίνεται διακριτή κατανομή εξειδικευμένης πίστωσης, που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.