Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ζητούμενο η αλλαγή θεσμικού πλαισίου

- Υπόμνημα Γιαννίτση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

     Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και ιδίως το ζήτημα της σύνδεσής της με την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι όροι της ιδιωτικής χρηματοδότησης, η διαφάνεια, οι διαδικασίες ελέγχου των οικονομικών τους και τραπεζική δανειοδότηση τους, τίθενται στο τραπέζι του διαλόγου, όπως προκύπτει από σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
     Ο κ. Γιαννίτσης, αναφερόμενος στην ανάγκη να αλλάξει το θεσμικό...
...πλαίσιο για το «μαύρο πολιτικό χρήμα», επισημαίνει στο υπόμνημά του ότι «το γενικότερο κλίμα που σήμερα κυριαρχεί σε επίπεδο κοινωνίας σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και τα φαινόμενα διακίνησης πολιτικού χρήματος δείχνουν ότι υπάρχουν πολλές αδυναμίες».
     «Στην όποια αντίκρουση της υπόθεση αυτής», τονίζει με έμφαση, «δεν βοηθά το πραγματικό γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα σήμερα είναι χρεωμένα σε τράπεζες με σημαντικά ποσά. Τούτο βεβαίως δε σημαίνει ότι πρέπει να μηδενίσουμε και άρα να αφήσουμε ανυπεράσπιστα τα δημοκρατικά επιτεύγματα της μεταπολιτευτικής περιόδου, κατά την οποία τα πολιτικά κόμματα έπαιξαν καθοριστικό και θετικό ρόλο. Οφείλουμε όμως να στοχαστούμε και να προβληματιστούμε σε προβλήματα που όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε, αλλά και να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις εξαιρετικές συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα και η ελληνική κοινωνία στην οποία εν τέλει όλοι μας, και πρωτίστως τα πολιτικά κόμματα, απευθύνονται».
      «Επειδή τα θέματα που έθιξα», καταλήγει στο υπόμνημά του ο κ. Γιαννίτσης, «αφορούν πρωτίστως τα ίδια τα κόμματα είναι, νομίζω, αναγκαία μια ανοικτή και ειλικρινής τοποθέτηση και η κατάθεση των όποιων προτάσεων, προκειμένου, αν υπάρχει βούληση και συναινέσεις, να γίνει ο απαραίτητος διάλογος και, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, να αναληφθούν και οι πρωτοβουλίες για την εκ μέρους μας εισήγηση σχετικών ρυθμίσεων στη Βουλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.