Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο ΕΟΠΥΥ

- Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασφαλισμένος
- Με συμμετοχή οι εργαστηριακές εξετάσεις
- Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών Άρτας»

     Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της θολής εικόνας που δυστυχώς συνεχίζει να παρουσιάζει ο τρόπος λειτουργίας του νέου συστήματος υγείας, και συγκεκριμένα ο Εθνικός Οργανισμός παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
     Οι πολίτες από την πλευρά τους προσπαθούν με κάθε έμμεσο τρόπο - δεδομένου ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής άμεση ενημέρωση να πληροφορηθούν για τις παροχές που δικαιούνται ενώ καθημερινά μία νέα απόφαση αναιρεί την προηγούμενη.
     Βασική αρχή λοιπόν που πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι...
...είναι ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν αμοιβή στο γιατρό ο οποίος και αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ, εκτός αν ο γιατρός έχει συμπληρώσει 50 επισκέψεις εντός της τρέχουσας εβδομάδας ή 200 το μήνα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι επισκέψεις αποκλειστικά για συνταγογράφηση. Εφόσον ζητηθεί από τον ασφαλισμένο αντίτιμο αυτομάτως αυτό αποτελεί λόγο για καταγγελία.
     Προτού επισκεφθούν οι ασφαλισμένοι το συμβεβλημένο γιατρό, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα πρέπει να έρχονται σε τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να γνωρίζουν εάν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 50 επισκέψεων της εβδομάδας ή των 200 ανά μήνα. Δυστυχώς βέβαια είναι πολύ δύσκολο να ελέγχει κάποιος ασφαλισμένος εάν πραγματικά τηρούνται τα δέοντα από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε αυτή την κατεύθυνση.
     Σημαντική παράμετρος για τους ασφαλισμένους είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις. Πλέον, με τον ΕΟΠΥΥ, κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πραγματοποιήσει ακτινολογικές και αιματολογικές εξετάσεις όπου επιθυμεί καταβάλλοντας 15% συμμετοχή. Από την άλλη προβληματίζει μία γενικότερη στάση αρκετών γιατρών οι οποίοι αρχικά κατέθεσαν αίτηση ένταξης στον ΕΟΠΥΥ ωστόσο πλέον ακολουθούν τον αντίστροφο δρόμο της εξόδου…από τον ΕΟΠΥΥ.

Ανακοίνωση της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ
ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΡΤΑΣ»
     Για τον Εθνικό Οργανισμό παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), εξέδωσε ανακοίνωση η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών Άρτας», που έχει ως εξής:
     «Συνάδελφοι, συναδέλφισσες Μετά τις πρώτες μέρες εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνεται ότι αποτελεί το βασικό εργαλείο προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεών της, για να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες και παροχές υγείας- πρόνοιας σε όλους τους ασφαλισμένους σε ένα ελάχιστο επίπεδο, στο λεγόμενο «βασικό πακέτο». Για να ενισχύσουν την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων στην υγεία και στο φάρμακο, ως χώρο στρατηγικής σημασίας για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο δέχεται ισχυρά πλήγματα ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι νέοι σε ηλικία γιατροί.
      Στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου ενοχοποιείται και θυσιάζεται κάθε λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα, επιδεινώνονται οι όροι παροχής υπηρεσιών υγείας στους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η επαγγελματική και επιστημονική θέση ενός μεγάλου μέρους των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και φαρμακοποιών.
      Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη και καμία υποχώρηση. Λύση των προβλημάτων, των ασθενών και της πλειοψηφίας των γιατρών στο έδαφος της επιχειρηματικής δράσης και του ανταγωνισμού δεν υπάρχει. Σε συνθήκες λεηλασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων, αύξησης των πληρωμών των ασφαλισμένων για φάρμακα, εξετάσεις κλπ, αύξησης των ανασφάλιστων, εμπορευματοποίησης συνολικά της υγείας είναι φανερό ότι αντίστοιχα μεγάλο μέρος των γιατρών θα πέσουν θύματα των επιχειρηματιών στην Υγεία, θα συνθλιβούν από την πολιτική στήριξης των μονοπωλίων.
      Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τον ευρωμονόδρομο. Η αντίθεσή τους με την κυβέρνηση δε γίνεται από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και της πλειοψηφίας των γιατρών. Στηρίζουν την «ελεύθερη επιλογή γιατρού», την «κατά πράξη και περίπτωση» αμοιβή, δηλαδή τη λειτουργία των νόμων της ζούγκλας της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού στο χώρο της υγείας. Δεν αντιπαλεύουν συνολικά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως εργαλείο της αντιασφαλιστικής πολιτικής, που καταδικάζει τα δικαιώματα γιατρών κι ασφαλισμένων προς όφελος του κεφαλαίου. Ζητάνε απλά την αναστολή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ μέχρι να οργανωθεί καλύτερα! Δηλαδή να μπορεί καλύτερα να προωθεί τις περικοπές σε παροχές και χρήμα.
      Καταγγέλλουν την κατάργηση κάθε εμποδίου για τις επενδύσεις του κεφαλαίου στο χώρο της ΠΦΥ που συντρίβει τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς χαμηλών εισοδημάτων και κύρια τους νέους γιατρούς και τους ασθενείς. Την καταγγέλλουν όμως γιατί μπαίνουν και άλλοι επιχειρηματίες στην αγορά και στη μοιρασιά της πίτας και όχι γιατί συνθλίβει μέρος των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και τους ασθενείς.
     Δεν λένε κουβέντα για τα αποθεματικά του ασφαλιστικού μας ταμείου που και με δική τους στήριξη έχουν λεηλατηθεί στα ομόλογα και το χρηματιστήριο ενώ προχωράει ακόμα μεγαλύτερη κλοπή τους με το κούρεμα των ομολόγων και παράλληλα αυξάνονται σημαντικά οι εισφορές μας.
      Πανηγυρίζουν για την κατάκτηση της «ελεύθερης συνταγογράφησης» κρύβοντας ότι με την όξυνση της κρίσης και της επίθεσης στα δικαιώματα και το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας η μεγάλη πλειοψηφία θα αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και ελάχιστη επίσκεψη στον αυτοαπασχολούμενο γιατρό. Σε συνθήκες μονοπώλησης η δήθεν «ελεύθερη επιλογή» γιατρού θα προσανατολίζεται από ασφαλιστικούς και τραπεζικούς ομίλους στις αλυσίδες πολυϊατρείων, διαγνωστικών κέντρων και στις ιδιωτικές κλινικές. Τέλος δεν είναι τυχαίο ότι παρά τις εξαγγελίες κινητοποιήσεων και τους διθυράμβους για τις νίκες, έχουν υπονομεύσει στην ουσία όλες τις προϋποθέσεις για να είναι ο αγώνας αυτός μαζικός, οργανωμένος, αποτελεσματικός.
      Δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να διασφαλιστεί η ενημέρωση, η συζήτηση, η συμμετοχή της πλειοψηφίας των γιατρών στην οργάνωση του αγώνα. Δεν πήραν κανέναν μέτρο σε συνθήκες ενιαίας, ολομέτωπης επίθεσης για τον συντονισμό με άλλους εργαζόμενους του κλάδου. Έχουν φροντίσει να περιορίζονται οι κινητοποιήσεις στη διαχείριση και στη διαπραγμάτευση επιμέρους αιτημάτων, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες γιατρών και ασθενών.
      Διέξοδος προς όφελος των ασφαλισμένων και των γιατρών είναι η κοινή συμπόρευση, ο κοινός αγώνας για να βάλουμε εμπόδια στα νέα μέτρα που έρχονται. Να αντεπιτεθούμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Να συμπορευτούμε στη πάλη για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
      Με αυτούς τους όρους θα μπορεί να εργάζεται το σύνολο των γιατρών με καλές αμοιβές, με ανθρώπινα ωράρια, κοινωνικές παροχές, εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν παρακολούθησης των επιστημονικών εξελίξεων, που θα τους δίνουν τη δυνατότητα απρόσκοπτα να προσφέρουν τις επιστημονικές τους υπηρεσίες.
      Διεκδικούμε:
      • Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
     • Να μην κλείσει και να μη συγχωνευτεί καμία υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ. Μετατροπή όλων των πολυϊατρείων του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας.
     • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών και ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στα δημόσια Νοσοκομεία στα Κέντρα Υγείας και στα πολυϊατρεία με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους κι αποκλειστικής απασχόλησης.
     • Βασικό μισθό 2.000€ μεικτά στους νεοπροσλαμβανόμενους ειδικευόμενους γιατρούς, με προσαύξηση που θα υπολογίζεται και ο χρόνος προϋπηρεσίας των αυτοαπασχολούμενων.
     • Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας με 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο, με 1 εφημερία την εβδομάδα και άδεια ανάπαυσης την επόμενη ημέρα.
     • Απαλλαγή από το φόρο τα 40.000€ οικογενειακό εισόδημα και 5.000€ για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο στο 45%.
     • Άμεση αποζημίωση όλων των χρωστούμενων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία στους γιατρούς με κρατική χρηματοδότηση.
     • Κατάργηση της αναμονής για την ειδικότητα. Έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού.
     • Όχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμών για την έναρξη της ειδικότητας. Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
     • Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.
     • Όχι στην αποσύνδεση του πτυχίου από τη δουλειά, το πτυχίο μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος Βιβλιάριο Υγείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση κάθε πληρωμής, εισφοράς και συμμετοχής των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.