Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πυρετός επαφών στην κυβέρνηση

- Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό

     Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, με αντικείμενο το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους υπουργούς κείμενο γενικών αρχών ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση.
     Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη επανελήφθη η πολλάκις διατυπωθείσα...
...διαπίστωση ότι το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση είναι αλληλένδετα, «όλα είναι αλληλένδετα», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ενώ αναμένεται και έκθεση της Τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με βάση τους όρους «ολοκλήρωσης» του PSI.
     Αν στην εν λόγω έκθεση -στην οποία συνυπολογίζονται και άλλοι δείκτες, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας- εκτιμηθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε θα αλλάξει το PSI, αφού πρώτα επισημανθούν ποια σημεία πρέπει να τροποποιηθούν.
     Σημειώνεται επίσης, ότι αν στο PSI «εισέλθει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η τελική συμφωνία θα πάρει άλλα χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και θεσμικών παραγόντων ότι αν δεν γίνει αυτό, ενδέχεται να υπάρξει «χρηματοδοτικό κενό», οπότε τίθεται και το ερώτημα «ποιος θα το καλύψει».
     Στην υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη εξετάστηκαν και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Τρόικα, όπως τα εργασιακά, οι επικουρικές συντάξεις, οι συγχωνεύσεις οργανισμών, διάφορα θεσμικά ζητήματα (π.χ. ζητήματα που αφορούν την Δικαιοσύνη), φορολογικά ζητήματα, ζητήματα για αναθέσεις και προμήθειες δημοσίων έργων, καθώς και άλλα θεσμικά θέματα, όπως διάφορες αποφάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και δεν είναι ακόμα νόμοι του κράτους κλπ.
     Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα απαιτηθούν υπογραφές εκ μέρους των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο στάδιο των συζητήσεων θα απαιτηθεί κάτι τέτοιο, ενώ τέλος, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.