Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν πρόλαβα να διαβάσω το Μνημόνιο!

- Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων

     Να απαντήσει στους επικριτές του επιχείρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δηλώνοντας το πρωί της Τρίτης: «Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά».
     Παράλληλα, δήλωσε πως συμφωνεί με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος την Δευτέρα σε ομιλία του στο Βερολίνο επέκρινε το μνημόνιο, γιατί συντάχθηκε πρόχειρα και έχει πρόβλεψη για συνάρτηση των στόχων με τις πραγματικές εξελίξεις.
     Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο ΣΚΑΙ πως συμφωνεί με την ομιλία Σημίτη στο Βερολίνο...
...αναφέροντας ότι το μνημόνιο υπογράφηκε κάτω από συνθήκες πανικού γιατί υπήρχε ενδεχόμενο παύσης πληρωμών, στηρίχθηκε σε κάποιες παραδοχές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα με μέτρα που χτυπούσαν την αγορά.
     «Η διαπραγμάτευση έγινε πολύ οριζόντια, και έκανε αισιόδοξη και απλοϊκή πρόβλεψη ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν με έναν τρόπο τα πράγματα δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που θες εσύ. Τα αλλεπάλληλα μέτρα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ύφεση γιατί μείωναν τη ρευστότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.
     «Άκουσα προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο [του ΠΑΣΟΚ] ότι τα κάναμε όλα καλά πικράναμε το λαό αλλά σώσαμε τη χώρα, εγώ δεν το λεω αυτό» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
     Όσον αφορά στην κριτική που έχει ασκήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε «δεν παίρνω πίσω τις δηλώσεις για τον Γιώργο Παπανδρέου, κάποιους ενοχλεί ο τόνος μου, δεν είναι θέμα αισθητικής έχει να κάνει με τις δυσκολίες που περνάνε οι άνθρωποι» είπε.
     Σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει για το έλλειμμα του 2009, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Πολύ κακώς εισαγγελείς ασχολούνται με ζητήματα που ακουμπάνε με εθνικά θέματα. Οι χθεσινοί εισαγγελείς δεν ασχολήθηκαν με ό,τι έκανε ο Αλογοσκούφης το 2004 [την απογραφή], τα στοιχεία είναι επικυρωμένα από την Eurostat είναι απαράδεκτο άσκοπο και άτοπο αυτό που συνέβη».

Από τα σημαντικότερα λάθη μου
     Λίγες ώρες μετά τις αρχικές του δηλώσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανήλθε με νεότερες, εμμένοντας στην τοποθέτησή του. Τόνισε πως οι δηλώσεις του δεν έγιναν για να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του και ότι θεωρεί τη στάση του έναντι του Μνημονίου από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής του διαδρομής.
     «Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου. Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου. Ίσα-ίσα το αντίθετο.
      Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής. Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας. Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε. Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στη Βουλή να ψηφίζουμε και στη διακυβέρνηση να συναινούμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε. Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά. Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα.
     Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το Μνημόνιο. Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική. Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα. Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν. Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σε αυτό».

Αντιδράσεις από την Ν.Δ.
     Με σκληρή γλώσσα σχολιάζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το Μνημόνιο, μιλώντας για «θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις».
     «Η δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο, γιατί… "είχε άλλες υποχρεώσεις" και "δεν ήταν δουλειά του να το μελετήσει", αποκαλύπτει θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις. Και προφανώς δεν ήταν η μόνη τέτοια περίπτωση» τονίζει ο κ.Μιχελάκης.
     Και συνεχίζει: «Επιβεβαιώνει έτσι ότι πήραν μοιραίες αποφάσεις για τη χώρα, χωρίς να διαπραγματευτούν με την Τρόικα, αλλά και χωρίς καν να γνωρίζουν τι ενέκριναν στο Υπουργικό Συμβούλιο και τι ψήφιζαν στη Βουλή. Και, αφού προκάλεσαν αξεπέραστα αδιέξοδα στην οικονομία, αλλά και αβάσταχτες συνέπειες στην κοινωνία, έρχονται τώρα να πουν πως είχαν άλλες…σοβαρότερες δουλειές!!!».

Ο ΛΑΟΣ
     Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του δήλωσε: «Προτιμούμε την κυνική αλήθεια του κ. Χρυσοχοΐδη από την υποκρισία κάποιων άλλων».

Ο ΣΥΝ
     Σφοδρότατη επίθεση κατά του κ. Χρυσοχοΐδη εξαπολύει και ο ΣΥΝ, χαρακτηρίζοντάς τον «αδιάβαστο και τραγικά ανεύθυνο». «Το μόνο που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον κ. Χρυσοχοΐδη είναι η ειλικρίνειά του. Κι όμως ο "αδιάβαστος" και τραγικά ανεύθυνος υπουργός με την ψήφο του υπέρ του μνημονίου και τη μετέπειτα στήριξή του, οδήγησε σχεδόν ολόκληρη την κοινωνία στην απελπισία και την ισοπέδωση. Αν κατά ανάλογο τρόπο με τον όψιμα "αντιμνημονιακό" κ. Χρυσοχοΐδη και διεκδικητή της αρχηγίας του κυβερνώντος κόμματος λειτούργησαν και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης αντιλαμβάνεται ο καθένας ποιοι μας κυβερνούν» αναφέρει.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη συνέντευξη του κ. Χρυσοχοϊδη , αναφέρει: Η κυνική παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης ότι δεν διάβασε το μνημόνιο προσβάλει τον ελληνικό λαό. Όταν ένας υπουργός αγνοεί το πώς δεσμεύτηκε η χώρα με το Μνημόνιο, τότε η αγανάκτηση, η αγωνία και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ασκούμενη πολιτική είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Άργησε και η Κατσέλη
      Σε διευκρινιστική δήλωση αναφορικά με τον εάν διάβασε -και για πόση ώρα- το Μνημόνιο προχώρησε η Λούκα Κατσέλη, μετά τις έντονες συζητήσεις που πυροδότησε η παραδοχή της ότι είχε περιθώριο 3 ωρών για να διαβάσει το κείμενο της δανειακής σύμβασης.
     Η πρώην υπουργός σημειώνει ότι "ως Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επεξεργάστηκα τις διατάξεις του Μνημονίου που αφορούσαν στον τομέα ευθύνης μου μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ωρών που είχε τεθεί εξαιτίας της ανάγκης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων προκειμένου η χώρα να κάνει χρήση του Μηχανισμού Στήριξης".
      Προσθέτει, ωστόσο, ότι "πριν την ψήφιση του για το σύνολο των όρων του αρχικού Μνημονίου και των μέτρων που αυτό περιελάμβανε, έγινε διεξοδική συζήτηση τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο στη Βουλή, κατά την οποία όλοι εκθέσαμε τις απόψεις μας".
     "Είναι γνωστό ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία και μετά την ψήφιση του Μνημονίου, κατά τις αναθεωρήσεις αυτού, έχω επανειλημμένα καταθέσει, είτε τη διαφωνία μου με συγκεκριμένες διατάξεις, είτε βελτιωτικές ρυθμίσεις για σειρά μέτρων, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ύφεσης, την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή των βαρών", καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.