Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το «κούρεμα»

- Αισιοδοξία για συμφωνία στο PSI εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη

     Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές που εκπροσωπεί το IIF, ακόμα και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίς χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Τσαρλς...
...Νταλάρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
     Στη συνάντηση ήταν παρών και ο συμπρόεδρος της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Ζαν Λεμιέρ, ο οποίος είναι σύμβουλος του προέδρου της BNP Paribas. Οι επαφές της κυβέρνησης με το IIF για το PSI αναμένεται να συνεχισθούν και σήμερα. Ο κ. Νταλάρα θα αποχωρήσει από την Αθήνα το πρωί του Σαββάτου.
     Σε πρώτη φάση, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το «τεχνικό» κομμάτι, δηλαδή το ύψος του «κουρέματος» στην ονομαστική αξία (50%), τα επιτόκια των νέων ομολόγων (μεταξύ 4% και 5%) και τη χρονική διάρκεια τους (20-30 έτη).
     Σε ό,τι αφορά το κουπόνι των νέων ομολόγων, το πιο δύσκολο κομμάτι στη διαπραγμάτευση, οι τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές: Είτε 20ετές ομόλογο με επιτόκιο 4% ή 30ετές με 5%. Η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 70%. Συμφωνία υπάρχει και για την υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο. Από τα 206 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες, θα κοπεί το 50%, το υπόλοιπο 35% θα δοθεί μέσω των νέων ομολόγων και το 15% σε μετρητά.
     «Αγκάθι» για την ομαλή ολοκλήρωση του σχεδίου ανταλλαγής είναι το ποσοστό συμμετοχής. Αν διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα (πέριξ του 60%), τότε είτε ο δημόσιος τομέας (κράτη της Ευρωζώνης και ΔΝΤ) θα πρέπει να δώσει περισσότερα χρήματα από τα 100+30 δισ. ευρώ, είτε να επωμισθούν οι ιδιώτες μεγαλύτερες απώλειες.
     Και αυτό την ίδια ώρα που η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ φέρεται να ζητεί να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

Επιστρέφει την Τρίτη η Τρόϊκα
     Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη θα φτάσει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Τρόϊκας, όπως ανακοίνωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.
     Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόϊκα και ειδικότερα για τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, ο Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι η Επιτροπή αναμένει από τις συζητήσεις της Τρόϊκας στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα, να αποκομίσει πιο ξεκάθαρη εικόνα, τόσο για το έλλειμμα, όσο και για το βάθος της οικονομικής ύφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.