Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Αυξήσεις-σοκ στο ρεύμα

- Προτείνεται 12,7% ως μέση αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ
- Αντιδρούν οι επαγγελματίες

     Αυξήσεις-σοκ θα επιβληθούν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, εφόσον υιοθετηθεί ως έχει η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προς την κυβέρνηση.
     Η ΡΑΕ αδιαφόρησε πλήρως για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των Ελλήνων και υιοθέτησε μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη αποκλειστικά και μόνο το στενά εννοούμενο...
...επιχειρηματικό(!) συμφέρον της ΔΕΗ, προτείνοντας μάλιστα την επανεξέταση των δεδομένων της "αγοράς" ανά εξάμηνο και την αναπροσαρμογή, ανάλογα, των τελών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
     Η "είδηση" δεν είναι απλώς το 12,7% που προτείνει ως μέση αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ η ΡΑΕ, αλλά και ο τρόπος χρέωσης που προτείνει.
     Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εισηγείται τον περιορισμό του πλήθους των τιμολογίων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, καθώς και των κλιμακίων κατανάλωσης με βάση τις οποίες καθορίζονται οι χρεώσεις.
     Όπως είναι γνωστό, από φέτος όλες οι κιλοβατώρες που "καίει" κάθε καταναλωτής χρεώνονται με ενιαία τιμή. Όμως η τιμή αυτή με την οποία χρεώνονται εξαρτάται από το ύψος της κατανάλωσης.
     Τα κλιμάκια είναι 0-800 kwh, 801-1.000, 1.001-1.200, 1.201-1.600, 1.601-2.000 και πάνω από 2.001 kwh. Η πρόταση της ΡΑΕ είναι τα κλιμάκια αυτά να περιοριστούν σε δύο: μέχρι 2.000 kwh και πάνω από 2.000. Αυτό σημαίνει μια εξαιρετικά υψηλή επιβάρυνση για τις χαμηλές καταναλώσεις, που κατά περίπτωση (αν συνυπολογίσουμε την αύξηση του 12,7% και το αυξημένο τέλος για τις ΑΠΕ) εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 30%!

Μέση αύξηση
     Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η ΡΑΕ εισηγείται την αύξηση του μέσου εσόδου της ΔΕΗ στα 78,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 69,78 ευρώ που ήταν το 2011 (αύξηση 12,7%). Το μέσο έσοδο προτείνεται να διαμορφωθεί σε 89,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές, σε 93,7 ευρώ για τους επαγγελματίες και σε 77,9 για τους λοιπούς καταναλωτές, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αγρότες.
     Άλλη μια αλλαγή που προτείνει η ΡΑΕ είναι να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, με βάση την εξέλιξη των τιμών χονδρικής.
     Σύμφωνα με την πρόταση, έως τις 15 Μαΐου κάθε χρόνου η ΔΕΗ θα καταθέτει στη ΡΑΕ στοιχεία για την εξέλιξη του κόστους. Αν η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο υπερβαίνει το 15% (προς τα πάνω ή προς τα κάτω), τότε θα γίνεται αντίστοιχη αναπροσαρμογή των τιμολογίων από 1ης Ιουνίου. Αντίθετα, αν η διαφορά είναι μικρότερη από 15%, οι χρεώσεις θα παραμένουν ίδιες.
     Η ΡΑΕ αναφέρει, μάλιστα, ότι είχε διατυπώσει την ίδια πρόταση και για το 2011, αλλά δεν υιοθετήθηκε, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ θα παρουσιάσει πιθανώς φέτος ζημιές. Η ΡΑΕ εισηγείται ακόμη την απελευθέρωση των τιμολογίων μέσης τάσης, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν και από το μνημόνιο.

Αντιδρούν οι επαγγελματίες
     Αναβολή των αποφάσεων για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή της στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και τη διοίκηση της ΔΕΗ, υπενθυμίζοντας ότι τη διετία 2010-2011 έχουν γίνει δέκα αυξήσεις.

Η ΓΣΕΒΕΕ
     «Λαμβάνοντας υπόψη την τραγική οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά, αλλά και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η όποια προσδοκία για αύξηση εσόδων από τα τιμολόγια της ΔΕΗ μόνο ως απώλεια επαφής με την πραγματικότητα μπορεί να θεωρηθεί», σημειώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΑΡΤΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ευθύνεται μόνο για όσα γράφουν οι συντάκτες του.
Παρακαλούμε μην μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να διαγράφουμε υβριστικά ή χυδαία σχόλια.